Ως μια ιδιαίτερα επιτυχημένη συνάντηση χαρακτήρισε ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός τη σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων των 5 χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου που είχε  ως στόχο τη συστηματικότερη συνεργασία και κοινή δράση στο πεδίο της φαρμακευτικής πολιτικής και κυρίως στον πολύ σημαντικό τομέα της διαπραγμάτευσης των τιμών αποζημίωσης των καινοτόμων και ακριβών φαρμάκων. Στη συνάντηση υπήρξε εκπροσώπηση από τις Πορτογαλία, Ιταλία, Μάλτα, Κύπρο και φυσικά τη χώρα μας, ενώ η Ισπανία απείχε καθώς εκεί υπάρχει ακόμη προσωρινή Κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Ανδρέα Ξανθού: «Υπάρχει απόλυτη συμφωνία σχετικά με την αναγκαιότητα για  διακρατική συνεργασία ώστε να ενισχυθεί η διαπραγματευτική δύναμη ειδικά των χωρών με μικρούς πληθυσμούς. Στη σημερινή συνάντηση έγινε μια εκτεταμένη συζήτηση και παρουσιάστηκαν πολλές τεχνικές πλευρά με την κατάθεση εμπειριών κυρίως από την Πορτογαλία και την Ισπανία. Επίσης σημαντική ήταν και η συμμετοχή του κ. Καναβού ο οποίος διαθέτει ευρωπαϊκή εμπειρία». 

Ο κ. Ξανθός συνεχίζει αναφέροντας ότι «καταλήξαμε στη συνέχιση της προσπάθειας. Είμαστε στην αφετηρία. Η προσπάθεια θα έχει μέλλον κοινής διαπραγμάτευσης και συνεργασίας. Θα συγκροτήσουμε μία επιτροπή τεχνικού χαρακτήρα με 2-3 εμπειρογνώμονες από κάθε χώρα,  που θα αναλάβει να προετοιμάσει από δω και πέρα τα επόμενα βήματα. Θα αρχίσει να συλλέγει και να ανταλλάσσει πληροφορίες, τεχνογνωσία. Θα βάζει τις προτεραιότητες που έχει κάθε χώρα, με βάση τις ανάγκες και τα επιδημιολογικά της δεδομένα. Και μέσα στο φθινόπωρο πιστεύουμε ότι θα είμαστε έτοιμη να κάνουμε ένα ακόμη βήμα που ενδεχομένως αν είναι η αρχή μιας πρόσκλησης προς μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση». 

Σύμφωνα με τον Υπουργό, υπάρχει επίσης μια πρόσκληση για την Πορτογαλία τον Οκτώβριο «όπου θα συμμετέχουν μάλιστα και φαρμακευτικές εταιρείες και θα επιδιώξουμε να είμαστε και εμείς. Αυτό είχε γίνει και παλιότερα στη Χάγη υπό ολλανδικής προεδρίας», συμπληρώνει ο Υπουργός. 

Παράλληλα στην εισήγησή του ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι «Μας ενώνει η κοινή κουλτούρα του Κράτους Δικαίου ,του Κοινωνικού Κράτους και της Δημοκρατίας , του σεβασμού των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων , της ισότιμης φροντίδας όλων  των ανθρώπων την ώρα της αρρώστειας και του κινδύνου για τη ζωή. Όλοι ξέρουμε ότι το φάρμακο είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος όπου η  οικονομία της αγοράς  αδυνατεί να λειτουργήσει με όρους ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος. Το ιατροβιομηχανικό σύμπλεγμα παράγει τεχνολογία, φάρμακα και  εξοπλισμό, που μπορούν να συμβάλλουν στην ανακούφιση των ασθενών και να επηρεάσουν την πρόγνωση ή ακόμα και να θεραπεύσουν σοβαρά και απειλητικά νοσήματα, αλλά  η πρόσβαση των ανθρώπων σε αυτά  - ακόμα και σε αναπτυγμένες χώρες - δεν είναι αυτονόητη ούτε δεδομένη. Το σημερινό νομικό καθεστώς προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων , οι προσπάθειες  παράτασης της περιόδου προστασίας, η τάση «ορφανοποίησης» αρκετών φαρμάκων,  είναι σε ανισορροπία με την προσβασιμότητα και την προσιτή τιμή των φαρμάκων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα φάρμακα για την πλήρη ίαση των πασχόντων από χρόνια  ηπατίτιδα C , τα οποία έχουν απαγορευτική τιμή αποζημίωσης για την πλήρη κάλυψη όλων των ασθενών που έχουν θεραπευτική ένδειξη». 

Επίσης ανέφερε ότι είναι «σημαντικό ζήτημα πολιτικής συνοχής για την ΕΕ να ενισχυθούν μηχανισμοί συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών σ’ αυτόν τον τομέα, περιορίζοντας τη δυνατότητα της φαρμακοβιομηχανίας να εκμεταλλεύεται τη δεσπόζουσα ή μονοπωλιακή θέση της στην αγορά και να ασκεί πιέσεις, να απειλεί με αποσύρσεις, να θέτει σε μειονεκτική θέση τους ασθενείς και τα Συστήματα Υγείας ολόκληρων χωρών. Είναι επίσης σημαντική η υιοθέτηση της έννοιας της «προστιθέμενης αξίας» της φαρμακευτικής  καινοτομίας , που εμπεριέχει, πέραν των κλινικών και οικονομικών δεδομένων , διαστάσεις κοινωνικές, βιοηθικές και ανθρωπιστικές».