Στάση αναμονής κρατούν οι φαρμακοποιοί σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, καθώς διάταξη η οποία επέτρεπε σε επιχειρηματίες να ανοίγουν φαρμακείο, χωρίς να έχουν πτυχίο φαρμακοποιού, ενώ μέχρι χθες υπήρχε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για το 3ο Μνημόνιο, σήμερα δεν υπάρχει πουθενά...

Το ...μυστήριο με τη διάταξη, οδήγησε τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κ. Λουράντος να ανακοινώσει στη σελίδα του Συλλόγου ότι "οι προθέσεις των διαφόρων συμφερόντων αποτυπώνονται με τον πλέον ξεκάθαρο πια τρόπο στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει τις φημολογούμενες ρυθμίσεις για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων".

Στη συνέχεια παρέθεσε αυτούσια την προτεινόμενη ρύθμιση στην οποία αναφέρονταν τα εξής:«παρέχεται έτσι η δυνατότητα σε επιχειρηματίες να επενδύσουν και να ιδρύσουν φαρμακεία εντείνοντας τον ανταγωνισμό και αυξάνοντας την διάθεση των φαρμάκων και των λοιπών προϊόντων γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των τιμών των προϊόντων».

Σχολιάζοντας τη διάταξη αυτή, ο κ. Λουράντος σημείωσε ότι οποιαδήποτε οδηγεί σε πολυφαρμακία, αυξάνει τη συνταγογράφηση και την φαρμακευτική δαπάνη για να φέρει την «ανάπτυξη»…

Και πρόσθεσε ότι "το σύνολο των προτεινόμενων φημολογούμενων ρυθμίσεων για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων έρχεται ευθέως σε σύγκρουση ουχί μόνο με το ενωσιακό κεκτημένο, αλλά και με το δίκαιο των μεγαλύτερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία κλπ). Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δ.Ε.Ε.) με σειρά αποφάσεων του (υποθέσεις C 171/07, C 172/07 C 531/06, C 570/07 και C 571/07) έχει κρίνει ότι ο περιορισμός της ιδιοκτησίας φαρμακείων αποκλειστικά από φαρμακοποιούς διασφαλίζει την ανεξαρτησία των φαρμακευτικών υπηρεσιών και αποτρέπει συγκρούσεις συμφερόντων.

Συνεπώς τίθεται ευλόγως το ερώτημα, είναι οι δανειστές που προωθούν τις ρυθμίσεις αυτές που δεν ισχύουν, ούτε στις χώρες τους, ούτε σε καμία άλλη σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα, ή είναι εγχώρια ημεδαπά συμφέροντα που στην …αναμπουμπούλα άδραξαν την ευκαιρία και προσέθεσαν ρυθμίσεις που ευνοούν μόνο εκείνα εις βάρος της Δημόσιας Υγείας και του κρατικού προϋπολογισμού;".

Όπως δήλωσε στο healthmag.gr ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κ. Λουράντος, σε επικοινωνία δική του με τους εκπροσώπους των Θεσμών, του τονίσθηκε ότι ακριβώς επειδή υπάρχει σύγκρουση προς τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στην παρούσα διαπραγμάτευση δεν θέτουν θέμα απελευθέρωσης στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.

Πάντως, για του λόγου το αληθές, ο κ. Λουράντος κοινοποίησε και τη διάταξη, όπως του εστάλη με μια φωτογραφία...