Συνολικά 4 από τις 17 παραλίες που έλεγξε μέσα την τρέχουσα εβδομάδα το ΠΑΚΟΕ, κρίθηκαν ακατάλληλες για κολύμπι στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνα που πραγματοποιεί το κέντρο σε πανελλαδικό επίπεδο. Συγκεκριμένα από τη Βούλα μέχρι το Καλοπήγαδο Κερατέας πραγματοποιήθηκαν μικροβιολογικές αναλύσεις σε θαλασσινό νερό σε 17 σημεία και από αυτά τα 4 κρίθηκαν ακατάλληλα για κολύμβηση. 
Οι 4 παραλίες που αποκλείονται, βρίσκονται στο Καβούρι - Οδός Κυβέλης, το Μεγάλο Καβούρι (Στο κέντρο του τελευταίου κολπίσκου), Λαγονήσι - Άγιος Νικόλαος (Στο τέρμα του δρόμου) και στη Σαρωνίδα - Κεντρική παραλία (Στο ύψος του My Market). 
Αντίθετα μπορεί κανείς να κολυμπά σε καθαρά νερά που βρίσκονται στη Βούλα, Απέναντι από το τμήμα Ασφάλειας Βούλας και Πριν το Δημαρχείο Βούλας, στη Βουλιαγμένη – Αστέρας, στη Λουμπάρδα (Αριστερά από το Beach Bar), στο Λαγονήσι - Άγιος Δημήτριος και  Πεύκο (Μπροστά στο πύργο του ναυαγοσώστη), στη Σαρωνίδα - Μαύρο Λιθάρι, στην Ανάβυσσο – Αλυκές, στο Θυμάρι, στο Λαύριο - Πούντα Ζέζα, στο Περιγιάλι (Κέντρο παραλίας)  και στο Καλοπήγαδο - Βρομοπούσι

Το ΠΑΚΟΕ δίνει σταδιακά στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα από τις δειγματοληψίες των νερών κολύμβησης στις παραλίες, για να μπορούν να γνωρίζουν οι πολίτες που μπορούν να κολυμπούν ελεύθερα, χωρίς να βάζουν την υγεία την δική τους και των παιδιών τους  σε κίνδυνο, ενώ παράλληλα θα μπορούν να γνωρίζουν και για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.

Οι δειγματοληψίες αυτές, γίνονται από επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ, (χημικοί, βιολόγοι κλπ.) Από κάθε σημείο συλλέγονται δείγματα νερού και στη συνέχεια τα δείγματα αυτά, μεταφέρονται σε ψυγείο και με απόλυτη ασφάλεια στα πιστοποιημένα εργαστήρια που διαθέτει το ΠΑΚΟΕ και γίνονται οι αναλύσεις.

Τι αναφέρει η επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ 
Πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες  θαλασσινού νερού στις 24/07/ 2016 στο Σαρωνικό, από τη Βούλα  μέχρι το Καλοπήγαδο Κερατέας με τις παρακάτω συνθήκες: 
Μερικές  δειγματοληψίες έγιναν στα 5 μέτρα μέσα στη θάλασσα , ενώ  άλλες έγιναν σε διαφορετικά σημεία αρκετά μακριά από την ακτή. 

Η μέθοδος ανίχνευσης και καταμέτρησης  του μικροβιακού φορτίου ή ζωντανού μικροβιακού πληθυσμού βακτηρίων E.coli, των ολικών κολοβακτηριοειδών και εντερόκοκκων, στο αρχικό δείγμα έγινε  με την μέθοδο  Διήθησης  δια μέσου μεμβράνης πόρου 0,45 μm συγκεκριμένης ποσότητας (100ml δείγματος νερού). 

Τα αποτελέσματα της εκτιμήσεως των μικροβιακών πληθυσμών που παρουσιάζονται στους παρακάτω πίνακες εκφράζονται ως αριθμός βιώσιμων μονάδων, δηλαδή σε Colony Forming Units (CFU)  ανά 100 ml δείγματος νερού (cfu/100 ml).

Οι επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία από το μολυσμένο νερό 
Εάν το νερό είτε πόσιμο, είτε αυτό που απολαμβάνουμε κάνοντας μπάνια στη θάλασσα, δεν είναι απαλλαγμένο από μικροοργανισμούς, τότε είναι δυνατόν να γίνει το αίτιο μεταφοράς, διασποράς και μετάδοσης στον πληθυσμό παθογόνων μικροοργανισμών και επομένως να γίνει πρόξενος εκτεταμένων επιδημιών υδρικής προελεύσεως. Είναι γνωστό ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχει γίνει μετάδοση ασθενειών με το πόσιμο νερό. Οι μικροοργανισμοί που έχουν ενδιαφέρον για την ποιότητα του νερού από άποψη υγιεινής είναι κυρίως οι ιοί, τα βακτήρια, τα πρωτόζωα και οι έλμινθες (helminthes) ή παρασιτικοί σκώληκες. Επίσης μερικοί μικροοργανισμοί συνδέονται με προβλήματα οσμής και γεύσης στο νερό καθώς και με εμφανίσεις γλοιωδών μικροβιακών μαζών στο εσωτερικό των σωληνώσεων του δικτύου διανομής (βακτήρια, φύκη, μύκητες). 

Η Ευρωπαϊκή κανονιστική διάταξη (98/83/CE) θέτει όρια για τις ελάχιστες τιμές των μικροβιολογικών παραμέτρων στα πόσιμα νερά για να είναι ασφαλή και κατάλληλα για τον άνθρωπο, ήτοι:
• Απουσία Escherichia coli σε 100ml νερού
• Απουσία Enterococcus σε 100ml νερού