Σε σημερινή του συνέντευξη ο Υπουργός Υγείας, σημειώνει πως με τη νέα νομοθεσία,  στόχος του υπουργείο είναι να αλλάξει η κοινωνική κουλτούρα για το κάπνισμα, ενώ, δεν συμφωνεί με την αύξηση της τιμής των τσιγάρων,  παρότι δέχεται εισηγήσεις γι αυτό. Αφήνει επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρχίσουν να αποζημιώνονται από τα ταμεία τα φάρμακα που αποδεδειγμένα συμβάλουν στη διακοπή του καπνίσματος.

Ο υπουργός παραδέχεται ότι δεν υπήρξε ποτέ μέχρι σήμερα μια συντονισμένη δράση από την πλευρά της πολιτείας για την ορθής εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, καθώς είναι ένα μέτρο που υπερβαίνει το υπουργείο υγείας και  χρειάζεται πολύπλευρη συνεργασία για να εφαρμοστεί. «Πρέπει να πάμε σε μια όσο πιο αυστηρή εκδοχή της ευρωπαϊκής οδηγίας και των κατευθύνσεων που δίνει, γιατί είμαστε η πρώτη χώρα σε καπνιστές στην Ευρώπη, με το ένα τρίτο των Ελλήνων, κυρίως άνδρες , καπνίζει. Είμαστε η μόνη χώρα που καταστρατηγείται η απαγόρευση σε αρκετούς συγκεκριμένους κλειστούς χώρους».

Σχετικά με τις ρυθμίσεις για το ηλεκτρονικό τσιγάρο σημειώνει ότι η υποτιθέμενη ευεργετική επίδρασή του τσιγάρου στην διακοπή του κανονικού τσιγάρου αμφισβητείται. Επίσης τονίζει ότι υπάρχει μία ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση, όπως αποτυπώνεται στην αιτιολογική έκθεση της ευρωπαϊκής οδηγίας που να αναφέρει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο -επειδή είναι μια προσομοίωση της καπνιστικής συμπεριφοράς- πιθανότατα και συχνά είναι πύλη εισόδου για τον εθισμό στη νικοτίνη και άρα την εξάρτηση στην καπνιστική συμπεριφορά.

Ακόμη σημειώνει ότι επειδή η νικοτίνη είναι μια ψυχοτρόπος ουσία,  πολύ εθιστική,  προφανώς και το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μια καμπάνια ευαισθητοποίησης, μόνο με τις αποκρουστικές εικόνες στα πακέτα ή μόνο με τους ελέγχους και την καταστολή. Χρειάζεται μια στοχευμένη  πολυπαραγοντική παρέμβαση από την πρόληψη ως την απεξάρτηση,  που αυτό σημαίνει ενεργά ιατρεία καπνίσματος στο ΕΣΥ αλλά και τη δυνατότητα να αποζημιώνονται τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη διακοπή του καπνίσματος. Θεωρήθηκαν life style και κόπηκαν από την αποζημίωση των ταμείων.

Πρέπει να τα ξαναδούμε αυτά γιατί μπορεί να είναι χρήσιμα και αποτελεσματικά για ανθρώπους με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα όπως η ΧΑΠ κ.α
Ακόμη σχετικά με την αύξηση της τιμής αναφέρει ότι υπάρχουν εισηγήσεις από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας που θεωρούν ότι ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί  το συνεχώς αυξανόμενο κόστος Υγείας, λόγω των νοσημάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα, είναι να μπουν οι λεγόμενοι «φόροι αμαρτίας»,  μεταξύ αυτών η προσαύξηση στα τσιγάρα, στα ποτά, ακόμα και στα λιπαρά τρόφιμα. «Αυτή την προσέγγιση δεν την έχουμε ενστερνιστεί και δεν υπάρχει στις προθέσεις μας, ούτε την εισηγούμαστε» λέει ο κ. Ξανθός.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως το υπουργείο Υγείας, θα ζητήσει διακομματική συναίνεση και προτάσεις απ' όλα τα κόμματα για την καλύτερη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Αυτό θα τεθεί και στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπως είπε ο υπουργός Υγείας.