Καινούριες προδιαγραφές βάζει τώρα ο ΕΟΠΥΥ στους παρόχους του για την υποβολή των στοιχείων στο πλαίσιο της νέας διαδικασίας εκκαθάρισης για την πληρωμή τους, διατηρώντας πάντως το "χαρτοβασίλειο" από το οποίο θέλει να απαλλαγεί.

Και οι προδιαγραφές αυτές κοινοποιούνται στους παρόχους με μια απλή ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, χωρίς σχετική απόφαση, γεγονός που προκάλεσε σχόλια δυσαρέσκειας από παράγοντες της αγοράς, αφού δεν υπήρξε σχετική απόφαση του προέδρου στην οποία να μπορούν να αντιπαρατεθούν οι επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας τις νομικές τους υπηρεσίες.

Η συνάντηση με τις Ιδιωτικές Κλινικές
Οι αντιδράσεις των ιδιωτικών κλινικών εντάθηκαν χθες κατά την προγραμματισμένη συνάντηση του προέδρου του Οργανισμού καθ. Σωτήρη Μπερσίμη με τους εκπροσώπους τους για τις νέες συμβάσεις, παρότι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών είχαν αποφασίσει να μην συζητήσουν περεταίρω το θέμα των συμβάσεων, μέχρι να τους δοθεί συγκεκριμένο σχέδιο σύμβασης από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ.

Αντίθετα, στη συνάντηση τέθηκε το θέμα των πληρωμών, για το οποίο οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών θέτουν θέμα αδιαφάνειας, αφού δεν είναι γνωστό πλέον ποιά κατηγορία παρόχων πληρώνεται, πότε και για ποιό χρονικό διάστημα.

Κατά τη συζήτηση τονίσθηκε ότι οι ανακοινώσεις του προέδρου του ΕΟΠΠΥ για την πρόοδο από τη νέα διαδικασία εκκαθάρισης αφορά μόνο τις εκκαθαρίσεις των στοιχείων και όχι τις πληρωμές, υπογραμμίζοντας ότι μόλις των 50% των εκκαθαρισμένων υποθέσεων έχουν πληρωθεί, ενώ για τις υπόλοιπες εκκρεμούν ακόμη ζητήματα ενστάσεων, υπογραφή από τους παρέδρους και ενταλματοποίηση για πληρωμή. Το αποτέλεσμα είναι να μεσολαβεί τουλάχιστον ένας με δύο μήνες μέχρι την εξόφληση των εκκαθαρισμένων τιμολογίων.

Παράλληλα με πρόσφατη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, για τις ανέλεγκτες υποθέσεις, καθορίσθηκαν μια σειρά από απαιτήσεις εγγράφων για την εκκαθάριση των παραστατικών, η οποία επεκτείνεται και σε προηγούμενα έτη, με στόχο την εκκαθάριση από το 2012 μέχρι σήμερα.

Το γεγονός οδηγεί τις ιδιωτικές κλινικές, αλλά και τους λοιπούς παρόχους που διατηρούν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ στο Συμβούλιο της Επικρατείας σήμερα, να προσβάλλουν την αναδρομικότητα ισχύος της απόφασης, καθώς πολλά από τα έγγραφα που ζητούνται δεν έχουν κρατηθεί, αφού δεν ήταν απαραίτητα προηγουμένως.

Οι καινούριες προδιαγραφές
Σε ότι αφορά τις νέες προδιαγραφές που ζήτησε από χθες ο ΕΟΠΥΥ από τους παρόχους τους περιλαμβάνουν τα ζητούμενα από την απόφαση Πολάκη, με εκτυπώσεις και φακέλους αποστολής σε συγκεκριμένες διαστάσεις, χωρίς συρραπτικά, αλλά με συνδετήρες, δέσιμο φακέλων με σπάγκο αντί για κολλητική ταινία κλπ. Επιπλέον όμως, βάσει της απόφασης, ζητούνται στοιχεία των ασθενών που δεν έχουν τηρηθεί, γιατί δεν ήταν απαραίτητα στη δεδομενη χρονική στιγμή, όπως φύλλο απουσίας του ασθενή, τιμές Παρατηρητηρίου της εποχής κλπ.

Τα στοιχεία που καταθέτουν οι πάροχοι, στο εξής θα υποβάλλονται στο Κέντρο Διαλογής του ΕΟΠΥΥ στον Ασπρόπυργο, υποχρεωτικά από εταιρίες μεταφοράς, courier ή τα ΕΛΤΑ, και σε καμία περίπτωση με αυτοπρόσωπη παράδοση, έστω κι αν οι συμβεβλημένες επιχειρήσεις (κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης κλπ) διαθέτουν προσωπικό για εξωτερικές εργασίες.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι "οι υποβολές για το μήνα Ιούλιο και μετά θα παραδοθούν στην ανωτέρω διεύθυνση. 
Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή κάθε μήνα είναι μέχρι την 20η του επόμενου μήνα. Το φυσικό αρχείο της υποβολής έκαστου μήνα πρέπει να έχει παραδοθεί στην εταιρεία ταχυμεταφοράς ή στα ΕΛ.ΤΑ., επίσης έως την 20η του επόμενου μήνα. 

Ειδικά για την υποβολή του μηνός Ιουλίου 2016 και μόνο, η προθεσμία τόσο για την ηλεκτρονική υποβολή, όσο και για την υποβολή του φυσικού αρχείου, παρατείνεται έως την 26/08/2016. 

Το πρωτόκολλο παραλαβής θα είναι διαθέσιμο στον Πάροχο μέσω του συστήματος e-dapy, με τη λήψη του φακέλου από τους χρήστες του Κέντρου Διαλογής ΕΟΠΥΥ".