Του πιθανούς κινδύνους καρκινογένεσης με μεταλλάξεις από τα τατουάζ, διερευνά μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων, που πρόκειται να δημοσιευθεί σύντομα, προσπαθώντας να συνδέσει την ποιότητα των χρησιμοποιούμενων ειδικών μελανιών με το ενδεχόμενο εμφάνισης κακοήθειας. Επί του παρόντος, το μελάνι των τατουάζ δεν φαίνεται να ελέγχεται από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ, με τις φθηνές κινεζικές εισαγωγές να προκαλούν ανησυχία.

Ειδικότερα, ο Οργανισμός αναφέρει ότι: "Υπάρχουν πολλές αναφορές που εγείρουν πολλαπλές ανησυχίες για τη δημόσια υγεία, οι οποίες απορρέουν από τη σύνθεση των μελανιών που χρησιμοποιούνται στα τατουάζ. Οι πιο σοβαρές ανησυχίες είναι οι αλλεργίες που προκαλούνται από τις ουσίες στα μελάνια με πιθανές καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες ή αναπαραγωγικά τοξικές συνέπειες"
Μέχρι τώρα τα μελάνια που χρησιμοποιούνται δεν υπάγονται στις νομοθετικές ρυθμίσεις της ΕΕ. Εάν όμως τελικά βρεθούν χημικά που μπορούν να βλάψουν την ανθρώπινη υγεία, αναγκαστικά θα απαγορευθούν.

Εκπρόσωπος του οργανισμού δήλωσε: «Αν διαπιστωθεί ότι η επιβολή περιοριστικών μέτρων είναι απαραίτητη, θα πρέπει να υποβληθεί εντός ενός έτους επίσημη πρόταση για τον περιορισμό των ουσιών με σκοπό να ξεκινήσει η όλη διαδικασία».

Όπως έχει παρατηρηθεί το κόκκινο μελάνι έχει συνδεθεί με την εμφάνιση δερματίτιδας - οίδημα και πόνος – που οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχει θειούχο υδράργυρο. Επίσης το κόκκινο, μπλε, πράσινο και μοβ χρώμα αυτά είναι πιθανό να προκαλέσουν κοκκιώματα – δηλαδή  εξογκώματα στο δέρμα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου κρούει το καμπανάκι κινδύνου και για τα τατουάζ από μαύρη χένα. Η συγκεκριμένη είναι διαφορετική από τη φυσική χένα που έχει πορτοκαλί χρώμα. Είναι μία μαύρη τεχνητή ουσία που μπορεί να περιέχει υψηλά επίπεδα χημικής βαφής τόσο ισχυρά και τοξικά που είναι παράνομο να χρησιμοποιούνται στο δέρμα.

«Εάν δείτε μαγαζί που προσφέρει τατουάζ με μαύρη χένα, μην αποπειραθείτε να κάνετε ένα. Θα μπορούσε να σας αφήσει με σημάδια για μια ζωή και να πυροδοτήσει μια μοιραία αλλεργική αντίδραση» προειδοποίησαν περαιτέρω οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Υγείας.