Στο συμπέρασμα ότι η αφαίρεση του προστάτη με ανοιχτό χειρουργείο είναι το ίδιο αποτελεσματική με την πιο εξελιγμένη τεχνολογικά επέμβαση της λαπαροσκοπικής προστατεκτομής κατέληξε πρόσφατα ομάδα ερευνητών. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ουρολόγο δρα Ρόμπερτ Γκάρντινερ του Βασιλικού Νοσοκομείου του Μπρισμπέιν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», συνέκριναν 163 άνδρες που έκαναν ρομποτική λαπαροσκοπική προστατεκτομή, με 163 που έκαναν αφαίρεση του προστάτη με τη συμβατική ανοικτή χειρουργική μέθοδο. Τα μέλη των δύο ομάδων, ηλικίας 35 έως 70 ετών, επιλέχθηκαν τυχαία.

Οι δύο μέθοδοι -ρομποτική και παραδοσιακή- ήσαν εξίσου αποτελεσματικές στην αφαίρεση του καρκινικού ιστού. Επίσης, τρεις μήνες μετά τις επεμβάσεις, δεν υπήρχε ουσιαστικά καμία διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες, όσον αφορά τη λειτουργία της ούρησης ή τη σεξουαλική λειτουργία.
Όσον αφορά τις μετεγχειρητικές επιπλοκές, υπήρξαν κάπως λιγότερες με τη ρομποτική (4%) σε σχέση με τη συμβατική μέθοδο (9%), ενώ και στη διάρκεια της επέμβασης η ρομποτική προστατεκτομή υπερτερούσε ελαφρά από πλευράς επιπλοκών (2% έναντι 8% της συμβατικής).

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η σύγκριση των δύο επεμβατικών τεχνικών πρέπει πλέον να γίνει σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, πέρα από το αρχικό τρίμηνο. Πάντως, όπως είπε ο Γκάρντινερ, «συνιστούμε στους ασθενείς να επιλέγουν έναν ουρολόγο με τον οποίο έχουν καλή επαφή και ο οποίος είναι έμπειρος, άσχετα αν εφαρμόζει την παραδοσιακή ή τη ρομποτική προστατεκτομή».

Στη συμβατική επέμβαση ο γιατρός κάνει μεγαλύτερη τομή στο σώμα και χρησιμοποιεί μεγαλύτερα εργαλεία. Στη ρομποτική επέμβαση τόσο η τομή όσο και τα εργαλεία είναι μικρότερα, ενώ επιπλέον -χάρη στη βοήθεια κάμερας - ο ουρολόγος έχει καλύτερο έλεγχο της διαδικασίας. Όμως, τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, είναι ουσιαστικά τα ίδια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Lancet