Αντιεπιληπτικά, ψυχοτρόπα και ψυχοαναληπτικά, θα χορηγούνται στους ανασφάλιστους μόνο από τα φαρμακεία νοσοκομείων και όχι από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ή ιδιωτικά φαρμακεία.

Τουλάχιστον αυτό επισημαίνει η ΗΔΙΚΑ σε εφαρμογή της σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου Υγείας (Α3γ/Γ.Π.οικ.53790 15/07/2016) για την κάλυψη των ανασφάλιστων.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς όμως, αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρξει προηγουμένως ρύθμιση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση από την ίδια την ΗΔΙΚΑ, ώστε να εξαιρούνται τα φάρμακα αυτά από τη δυνατότητα συνταγογράφησης για την ειδική κατηγορία των ανασφαλίστων.

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστας Λουράντος, τόνισε ότι "Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας ο ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας τους φαρμακοποιούς ως χωροφύλακες στην συνταγογράφηση των ιατρών, μη χορηγώντας φάρμακα που έχουν ήδη συνταγογραφήσει" . Και πρόσθεσε ότι ενημέρωσε ήδη τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη, στους οποίους εξήγησε πως αν θέλουν να εφαρμόσουν την απόφαση, θα πρέπει να βάλουν φραγμό κατά την συνταγογράφηση στα φάρμακα αυτά μέσω ΗΔΙΚΑ και μάλιστα μόνο για τους ανασφάλιστους".

Μέχρι να ρυθμιστούν τα παραπάνω, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ, οι φαρμακοποιοί θα εκτελούν κανονικά τις συνταγές όπως γίνεται μέχρι σήμερα και σύμφωνα με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Εφόσον η συνταγή έχει γραφεί και περνά στο πεδίο των ανασφάλιστων του προγράμματος, τότε, θα εκτελείται.

Για το θέμα έχει οριστεί συνάντηση σήμερα μεταξύ των δύο αντιπροέδρων του ΠΦΣ και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ.