Στάση αναμονής τηρούν τόσο η φαρμακοβιομηχανία, όσο και οι πάροχοι ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, εν αναμονή της ψήφισης του 3ου Μνημονίου, σήμερα το βράδυ από τη Βουλή.

Οι εκπρόσωποι των φορέων διαπιστώνουν πως θα χρειαστούν πολλαπλές διευκρινίσεις για την εφαρμογή του νόμου, τόσο γιατί οι διατάξεις όπως έχουν διατυπωθεί δεν είναι απολύτως σαφείς, όσο και γιατί αναμένεται η οριστικοποίηση των διατάξεων, όπως θα ψηφιστούν τελικά από τη Βουλή.

Από την μέχρι σήμερα όμως εικόνα του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων,  σημείωσε πως "δυστυχώς, η προσπάθεια μέσω Μνημονίων, και πάλι επικεντρώνεται στις μειώσεις τιμών παλαιών φαρμάκων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στρεβλώσεις στην αγορά. Οι προτεινόμενες διατάξεις ευνοούν τα ακριβά εισαγόμενα φάρμακα, τα εισαγόμενα γενόσημα, δεν αντιμετωπίζουν τον όγκο της κατανάλωσης ούτε την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης". Ο κ. Τρύφων εξέφρασε ακόμη την απορία του πώς αποφασίσθηκε από τους εκπροσώπους των Θεσμών να αποσυρθεί η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας για συνταγογράφηση γενοσήμων με εμπορική ονομασία, τη στιγμή που η εγκύκλιος βρισκόταν στη σωστή κατεύθυνση ενίσχυσης της συνταγογράφησης γενοσήμων. Και παράλληλα υπογράμμισε ότι από την παρατήρηση των τελευταίων ετών έχει διαπιστωθεί ότι περιοριζόμενη στα 2 δισ. ευρώ  η φαρμακευτική δαπάνη, δεν επαρκεί για την κάλυψη ολόκληρου του ελληνικού πληθυσμού.

Σε ότι αφορά τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), ο πρόεδρος Πασχάλης Αποστολίδης, ανέφερε ότι ο κλάδος βρίσκεται σε αναμονή για την ερμηνεία των διατάξεων, ιδίως σε ότι αφορά το clawback, αλλά και το νέο τέλος εισόδου στη θετική λίστα (15%) όπως υπολογίζεται σε σχέση με τα clawback και rebate προηγουμένων ετών, τον υπολογισμό και την πληρωμή της διαφοράς  τους. Σημείωσε ότι ήδη οι φαρμακευτικές είχαν καταβάλλει το 2012 περί τα 252 εκ. ευρώ ως τέλος εισόδου στο θετικό κατάλογο συνταγογραφουμένων φαρμάκων 

Πάροχοι υγείας
Στάση αναμονής τηρεί και ο κλάδος των παρόχων υπηρεσιών υγείας αντίστοιχα, καθώς στο άρθρο που αφορά την παράταση του clawback ως το 2018, γίνεται πρόβλεψη για δαπάνες υγείας 1,4 δισ. ευρώ κατ΄ έτος για τα τρία επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι των φορέων να προσβλέπουν σε αποσαφήνιση της κατανομής του ποσού αυτού, αφού αντίστοιχο ποσό αφορά τις δημόσιες δομές.