Μια ιδιαίτερα σημαντική και για την ελληνική αγορά φαρμάκου επιχειρηματική κίνηση ολοκληρώθηκε πρόσφατα, δημιουργώντας νέες συνθήκες στην παγκόσμια αγορά γενοσήμων. Η απόκτηση από την Teva της μονάδας γενοσήμων της Allergan, οδηγεί στη συνένωση δύο κορυφαίων επιχειρήσεων στον κλάδο των  γενοσήμων με συμπληρωματικές δυνάμεις, δυνατότητες Έρευνας και Ανάπτυξης, γραμμές μελλοντικών προϊόντων και χαρτοφυλάκια, γεωγραφικό εύρος, επιχειρησιακό δίκτυο  και εταιρικές κουλτούρες. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Teva, το αποτέλεσμα είναι μια ισχυρότερη, πιο ανταγωνιστική Teva, σε θέση να αναπτυχθεί σε μια εξελισσόμενη παγκόσμια αγορά, να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που προσφέρει η αγορά των γενοσήμων στις ΗΠΑ, καθώς και παγκοσμίως, και να διαθέσει τα υψηλότερης ποιότητας γενόσημα στις πλέον ανταγωνιστικές τιμές, προσφέροντας σε όλο τον κόσμο αξία στους ασθενείς, τα συστήματα υγείας και τους επενδυτές.   

Μετά την εξαγορά, η Teva έχει πλέον περίπου 338  φακέλους προϊόντων εν αναμονή έγκρισης του FDA και κατέχει ηγετική θέση όσον αφορά στις καταθέσεις αιτήσεων για την παραγωγή του πρώτου γενοσήμου για φάρμακα που μόλις βγαίνουν από καθεστώς προστασίας . 
Στην Ευρώπη, μετά τις μεταβιβάσεις σε τρίτους, η Teva θα είναι σε θέση να λανσάρει πάνω από 5000 προϊόντα. Στις αναπτυσσόμενες για την Teva περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Ασίας, Αφρικής, Λατινικής Αμερικής, Μέσης Ανατολής, Ρωσίας και ΚΑΚ (Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών), αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 600 εγκρίσεις προϊόντων σε αναμονή. Συνολικά, η Teva σχεδιάζει την εισαγωγή στην αγορά  1500 γενοσήμων παγκοσμίως, το 2017. Τα προϊόντα της Teva  εξασφάλισαν την εξοικονόμηση σχεδόν 215 δις δολαρίων την τελευταία δεκαετία στο σύστημα υγείας των ΗΠΑ και αυτά τα οφέλη θα συνεχίσουν να αυξάνονται και θα επιταχυνθούν ως αποτέλεσμα της εξαγοράς.  

O κ. Μάκης Οικονόμου, διευθύνων σύμβουλος της Specifar, δήλωσε: «Για μας σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα, καθώς υποδεχόμαστε μία νέα εποχή για τη Specifar (η οποία εκπροσωπεί την Actavis στην Ελλάδα), μία εταιρεία με ιστορία, παράδοση, τεχνογνωσία και σεβασμό στην ελληνική αγορά. Είναι ιδιαίτερη η χαρά και η τιμή να είμαστε μέλος του δυναμικού και συνεχώς εξελισσόμενου δικτύου της Teva. Με οδηγό τις νέες προοπτικές που μας ανοίγονται και μέσω της πρόσβασής μας στο ευρύ χαρτοφυλάκιό της, ενισχύεται ακόμα περισσότερο το όραμά μας να παρέχουμε υψηλής ποιότητας φάρμακα, σε ακόμα περισσότερες θεραπευτικές κατηγορίες. Είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε όλες τις νέες δυνατότητες που θα προέλθουν από τη συγχώνευση, ώστε να επιτύχουμε περαιτέρω ανάπτυξη και να διευρύνουμε την παρουσία μας στην αγορά, προς όφελος των ασθενών αλλά και της επιστημονικής κοινότητας».

Δεδομένου ότι η συμφωνία εξαγοράς είχε ανακοινωθεί από τον Ιούλιο του 2015, οι ομάδες ενοποίησης στην Teva και την Actavis Generics εργάστηκαν μεθοδικά για να προγραμματίσουν την ομαλή ένταξη των δύο εταιρειών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η νέα αυτή εταιρεία θα είναι πλήρως λειτουργική, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Ως αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών, η Teva θα αρχίσει να αξιοποιεί άμεσα τα οφέλη που προκύπτουν από την εξαγορά της Actavis Generics.

«Ο πρωταρχικός στόχος μας καθ’ όλη τη διαδικασία ενοποίησης, ήταν να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία όλων των τομέων της εταιρείας, με τη μέγιστη απόδοση από την πρώτη μόλις μέρα. Είμαστε πανέτοιμοι να ανταποκριθούμε στην πρόκληση», δήλωσε ο Μάκης Οικονόμου, διευθύνων σύμβουλος της Specifar.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα, η TEVA HELLAS, δραστηριοποιείται από το 2008, διαθέτοντας καινοτόμα, γενόσημα και βιο-ομοειδή φαρμακευτικά σκευάσματα. Πριν από αυτό, και για περισσότερα από 10 χρόνια συνεργάστηκε στενά με τις μεγαλύτερες Ελληνικές Φαρμακοβιομηχανίες γενοσήμων, προμηθεύοντας αυτές με Δραστικές Ουσίες Φαρμάκων (APIs), καθώς και με έτοιμα φάρμακα. Το προηγούμενο καλοκαίρι η εταιρεία αναπροσάρμοσε την στρατηγική της στην ελληνική αγορά, εν αναμονή των επιχειρηματικών εξελίξεων σε επίπεδο μητρικών πολυεθνικών.