Ένα μικροσκοπικό εμφύτευμα σε μέγεθος ενός κόκκου άμμου, μπορεί να συνδέσει υπολογιστές στο ανθρώπινο σώμα χωρίς την ανάγκη καλωδίων ή μπαταρίας, ανοίγοντας μια σειρά από μελλοντικές δυνατότητες για την επιστημονική και ιατρική έρευνα.
Η μικροσκοπική αυτή συσκευή που ονομάστηκε «νευρική σκόνη», θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να παρακολουθεί συνεχώς όργανα όπως η καρδιά, σε πραγματικό χρόνο και, αν μάλιστα γίνει ακόμη μικρότερο, να εμφυτεύεται στον εγκέφαλο για τον έλεγχο ρομποτικών συσκευών όπως όπως προσθετικών χεριών ή ποδιών.

Μέσω αυτή της διαδικασίας οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία παθήσεων όπως η επιληψία με την τόνωση των νεύρων και των μυών, να βοηθήσουν τους ανθρώπους στον έλεγχο της ακράτεια ή ακόμη και στην προσπάθεια να καταστείλουν την όρεξη. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί ώστε να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα ή να περιορίσει κάποια φλεγμονή.

Ένας από τους εφευρέτες της «σκόνης», ο καθηγητής Michel Maharbiz, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Berkeley, αναφέρει: «Νομίζω ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για την «νευρική σκόνη» αφορούν όχι μόνο στο εσωτερικό των νεύρων και του εγκεφάλου, αλλά μπορούν να είναι ευρύτερες. Πλέον έχουμε πρόσβαση τηλεμετρίας μέσα στο σώμα, κάτι που δεν ήταν ποτέ δυνατό, διότι δεν υπήρξε κανένας τρόπος να εισάγουμε κάτι εξαιρετικά μικρό. Τώρα όμως μπορούμε να τοποθετήσουμε έναν κόκκο δίπλα σε ένα νεύρο ή ένα όργανο, όπως ο γαστρεντερικός σωλήνας ή τους μύες, και να διαβάζει δεδομένα».

Πλέον δονήσεις υπερήχων, μπορούν να διεισδύσουν σχεδόν σε κάθε μέρος του σώματος, που χρησιμοποιείται για την ενεργοποίηση των αισθητηρίων, και έχουν μέγεθος περίπου ένα χιλιοστό. Η μικροσυσκευή περιέχει ένα ειδικό κρύσταλλο που μετατρέπει τους υπερήχους σε ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει ένα μικρό τρανζίστορ. Εάν υπάρχει μια ακίδα λήψης της τάσης σε ένα νεύρο ή σε μία μυϊκή ίνα αυτή μεταβάλλει τη δόνηση του κρυστάλλου, αλλάζοντας τον τρόπο που ο ήχος επιστρέφει  πίσω σε έναν δέκτη των υπερήχων.

Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει πειράματα στους μύες και στο περιφερικό νευρικό σύστημα αρουραίων, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι η σκόνη θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει και στο κεντρικό νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο για τον έλεγχο προσθετικών μελών. Αυτό γίνεται ήδη χρησιμοποιώντας εμφυτεύματα εγκεφάλου, αλλά αυτά απαιτούν καλώδια που περνούν από μια τρύπα στο κρανίο, με το ενδεχόμενο πρόκλησης κάποιας μόλυνσης ή την μετακίνηση του αισθητήρα μέσα στον εγκέφαλο. Πρέπει επίσης να αντικατασταθεί μετά από περίπου ένα - δύο χρόνια.

Οι ερευνητές αυτή τη στιγμή κατασκευάζουν «νευρική σκόνη» που θα μπορούσε να διατηρηθεί μέσα στο σώμα για περισσότερο από 10 χρόνια. Και επειδή είναι ασύρματο δεν υπάρχει ανάγκη παραμένει η οπή εισόδου ανοιχτή στο κρανίο. Ο καθηγητής Jose Carmena, νευροεπιστήμονας στο Berkeley, δήλωσε: «Η τεχνολογία δεν φτάσει ακόμη στο σημείο να έχουμε το ιδανικό μέγεθος 50 μικροχιλιοστών ώστε να μπορεί να εισέρχεται στον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα.