Σύντομες ασκήσεις, κατευθυνόμενες από το smartphone μπορούν να βοηθήσουν γρήγορα στη βελτίωση της διάθεσής μας. 
Αυτό είναι το πρόσφατο εύρημα έρευνας ψυχολόγων του Πανεπιστημίου της Βασιλείας και διεθνών συναδέλφων τους, σύμφωνα με το περιοδικό Frontiers in Psychology.

Οι συμμετέχοντες στη διεθνή μελέτη αισθάνθηκαν πιο ξύπνιοι, ήρεμοι και ενθουσιώδεις, αφότου είχαν χρησιμοποιήσει πεντάλεπτα βίντεο από τα smartphones τους, με τα οποία επικεντρώνονταν στο σώμα τους.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να επιλέξουν μεταξύ διαφόρων σύγχρονων ψυχοθεραπευτικών ασκήσεων. Ορισμένοι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, θυμήθηκαν συναισθηματικές εμπειρίες, άλλοι επαναλάμβαναν προτάσεις ή αριθμούς με έναν στοχαστικό τρόπο και άλλοι έπαιζαν κάνοντας γκριμάτσες. 

Οι συμμετέχοντες, κατέγραψαν τη διάθεσή τους στα smartphones τους, βαθμολογώντας την με άριστα το 6, πριν και μετά την άσκηση.

Όσοι κατάφεραν να βελτιώσουν αμέσως τη διάθεσή τους ωφελήθηκαν μακροπρόθεσμα καθώς η διάθεσή τους βελτιώθηκε συνολικά κατά την φάση της μελέτης δύο εβδομάδων.

Η μελέτη διεξήχθη από την ομάδα της αναπληρώτριας καθηγήτριας Marion Tegethoff στη σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Βασιλείας. Συμπεριέλαβε 27 υγιείς νεαρούς άνδρες ως μέρος ενός ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος για την  «mHealth». Πολύπλοκα προγράμματα θεραπείας που βασίζεται στο διαδίκτυο μελετώνται σε βάθος τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, μέχρι σήμερα οι ερευνητές έχουν καταβάλλει λιγότερη προσοχή στη μελέτη των smartphone και τη βοήθεια των βίντεο - μικρο-παρεμβάσεων.

Ασκήσεις για καθημερινές καταστάσεις
«Τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν τη βιωσιμότητα του smartphone που βασίζεται σε μικρο-παρεμβάσεις για τη βελτίωση της διάθεσης σε σοβαρές, καθημερινές καταστάσεις," εξηγεί ηTegethoff. Οι εφαρμογές αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια χρήσιμη προσθήκη στις ψυχοθεραπευτικές επιλογές που διατίθενται σήμερα.

"Τώρα πρέπει να πραγματοποιήσουμε πιο εκτεταμένες μελέτες για να κατανοήσουμε το βαθμό στον οποίο το smartphone που βασίζεται σε μικρο-παρεμβάσεις είναι υπεύθυνο για τη βελτίωση της διάθεσης, αλλά και να διεξάγουμε μελέτες σε ασθενείς με ψυχικές διαταραχές», λέει η Tegethoff. Σημειώνει, επίσης, ότι τέτοιες επιλογές βοήθειας, που είναι διαθέσιμες οποιαδήποτε στιγμή, οπουδήποτε, συμβαδίζουν με την ιδέα της εξατομικευμένης ιατρικής - ένα βήμα στην πορεία προς ένα σύστημα υγείας που θα είναι σε θέση να παρέχει ακριβώς τη σωστή θεραπεία στη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος.

Τα βίντεο είναι διαθέσιμα δωρεάν σε όποιον ενδιαφέρεται, επιτρέποντάς τους να χρησιμοποιηθούν για μελλοντικές μελέτες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το βίντεο δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη θεραπεία με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία για άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη ή άλλες ψυχικές διαταραχές.