Με χθεσινή ανακοίνωσή του ο FDA προειδοποιεί ότι ορισμένα προϊόντα δέρματος περιέχουν υδράργυρο και αποτελούν απειλή για την υγεία μας. Για το λόγο αυτό ο καταναλωτής είναι σημαντικό να ελέγχει τις ετικέτες που φέρουν οι συσκευασίες στις κρέμες δέρματος, τα σαπούνια και τις λοσιόν. Αν λοιπόν στα συστατικά αναφέρονται τα:  «χλωριούχος υδράργυρος», «καλομέλας (calomel )», «υδράργυρος», ή «Mercurio», θα πρέπει άμεσα να σταματήσει η χρήση του προϊόντος, τονίζει  ο οργανισμός.

Ο υδράργυρος βρίσκεται συχνά στα καλλυντικά που προωθούνται ως προϊόντα «αντιγήρανσης» ή «λάμψης του δέρματος» και τα οποία ισχυρίζονται ότι αφαιρούν τα σημάδια της ηλικίας, τις φακίδες, τις κηλίδες και τις ρυτίδες. Επίσης ορισμένοι έφηβοι χρησιμοποιούν επίσης προϊόντα για τη θεραπεία της ακμής, σύμφωνα με τον FDA, στα οποία επίσης έχουν εντοπιστεί τα παραπάνω συστατικά.

Συνήθως τα προϊόντα δέρματος που περιέχουν υδράργυρο παράγονται σε τρίτες χώρες και πωλούνται παράνομα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκονται συχνά σε καταστήματα που απευθύνονται σε κοινότητες άλλων εθνοτήτων και αν μας φαίνεται κάπως μακρινή αυτή ή αγορά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ήδη έχει διαπιστωθεί ότι αρχίζουν και εξαπλώνονται και μέσω του διαδικτύου, ενώ μέσω των επισκέψεων σε άλλες χώρες εκτός Ευρώπης και ΗΠΑ μπορεί εύκολα κανείς να αγοράσει ένα μη ελεγμένο προϊόν. 

Η έκθεση στον υδράργυρο μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι έγκυες γυναίκες, τα μωρά που θηλάζουν και τα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Ο υδράργυρος μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος ενός  μωρού, καθώς οι μητέρες που θηλάζουν μπορεί να περάσουν τον υδράργυρο στα νεογνά.

Ακόμη «κατά τη χρήση, όχι μόνο εκείνος που χρησιμοποιεί το προϊόντα αλλά και το οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να αναπνεύσει τους  ατμούς υδραργύρου που απελευθερώνονται από τα προϊόντα αυτά. Τα παιδιά θα μπορούσαν να αγγίξουν πετσέτες προσώπου που είναι μολυσμένες με υδράργυρο. Αλλά ακόμη και πιο εύκολα μπορεί να μολυνθούν από ένα απλό άγγιγμα στο μάγουλου ή το πρόσωπο κάποιου που χρησιμοποιεί το επικίνδυνο καλλυντικό» αναφέρει ο δρ Arthur Simone, ανώτερος ιατρικός σύμβουλος στο FDA 

Ο FDA αναφέρει επίσης, ότι πριν κάποιος πετάξει ένα προϊόν που μπορεί να περιέχει υδράργυρο, θα πρέπει να το κλείνει πολύ καλά σε μια πλαστική σακούλα ή σε ένα στεγανό δοχείο και θα πρέπει να έρχεται σε επικοινωνία με τους τοπικούς παράγοντες για την συλλογή επικίνδυνων απορριμμάτων καθώς θα πρέπει να λάβει συγκεκριμένες οδηγίες.