Το μυστικό του να αισθανόμαστε χορτασμένοι φαίνεται να αποκαλύπτει σταδιακά έρευνα με επικεφαλής την καθηγήτρια διατροφής, Mary Hickson, από το Πανεπιστήμιο του Plymouth. Η μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Appeite, διαπιστώνει ότι μετά το φαγητό, οι ηλικιωμένοι παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα του πεπτιδίου ΥΥ (PYY) δηλαδή την ορμόνη που ειδοποιεί τον ανθρώπινο οργανισμό ότι είναι χορτάτος. 

Η μελέτη εξέτασε έξι υγιείς γυναίκες ηλικίας άνω των 80 ετών που έφαγαν πρωινό μετά από αρκετές ώρες νηστείας και σύγκρινε τα επίπεδα ορμονών τους με εκείνα ενός αριθμού νεότερων ατόμων από ηλικιακές ομάδες 20-39, 40-59 και 60-79 ετών.
Η καθηγήτρια μέτρησε τα επίπεδα του PYY σε τακτά χρονικά διαστήματα για τρεις ώρες σε κάθε συμμετέχοντα, παράλληλα με τα επίπεδα της γκρελίνης δηλ. της ορμόνη που μας «ειδοποιεί» όταν είμαστε πεινασμένοι.

Οι ερευνητές παλιότερα θεωρούσαν ότι η απώλεια βάρους στα άτομα άνω των 80 ετών, μια κατάσταση την οποία αποκαλούσαν «ανορεξία της γήρανσης», θα μπορούσε να αποδοθεί στην  χαμηλότερη παραγωγή της γκρελίνης  που έκανε τους ηλικιωμένους να  αισθάνονται λιγότερο πεινασμένοι.
Όμως τα αποτελέσματα της σύγκρισης που έκανε η καθηγήτρια, έδειξαν ότι κάθε ένα από τα άτομα άνω των 80 ετών που εξετάστηκαν είχαν μεγαλύτερη παραγωγή της PYY από τους νεότερους εξεταζόμενους, ενώ τα επίπεδα της γκρελίνης παρέμειναν σε όλες τις ομάδες τα ίδια.

Η Hickson αναφέρει όμως, ότι για να υπάρχει μια πιο ακριβής εικόνα για το αν αυτή η διαδικασία συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, θα πρέπει η μελέτη να διεξαχθεί σε ένα μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων και των δύο φύλων. Παρόλ’ αυτά ακόμη και σ αυτό το πρώιμο στάδιο, τα ευρήματα που εμφανίζονται είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. 
«Με τη γήρανση, εμφανίζεται συχνά απώλεια της όρεξης, που ονομάζεται «ανορεξία της γήρανσης» του πληθυσμού, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της τροφής. Δεν ξέρουμε πώς αλλάζει ο έλεγχος της όρεξης με τη γήρανση, οπότε αυτή η μελέτη ήταν ένα αναγκαίο και ελπιδοφόρο ξεκίνημα» σημειώνει η Hickson. 

Επίσης προσθέτει ότι "Η δυσκολία που έχουμε είναι να διασφαλιστεί ότι όλα τα άτομα της μελέτης είναι υγιείς - και η εύρεση ατόμων άνω των 80 χωρίς προβλήματα υγείας ήταν μια πρόκληση. Αναγνωρίζουμε ότι υγιή άτομα κατά τη διάρκεια αυτής της ηλικίας δεν είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού, αλλά εξαιρουμένων των ασθενειών είναι απαραίτητο να ελέγξουμε αν η γήρανση αυτή καθαυτή σχετίζεται με αλλαγές στον έλεγχο όρεξης».
"Αν διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες σε μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων που θα δείχνουν μια αυξημένη παραγωγή του PYY, μπορούμε να εργαστούμε για να διερευνήσουμε αυτή την ανισορροπία των ορμονών για την αντιμετώπιση της ανορεξία της γήρανσης του πληθυσμού"