Μελέτη σε ασθενείς με άσθμα που έλαβαν ένα νέο φάρμακο, γνωστό ως Fevipiprant (αναστολέας του υποδοχέα 2 της προσταγλανδίνης D), εμφάνισαν μικρότερη φλεγμονή στους αεραγωγούς τους, ενώ αρκετοί ασθενείς με μη ελεγχόμενο άσθμα, αισθάνθηκαν τα συμπτώματά τους να βελτιώνονται. 
Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η οργάνωση Asthma UK, σε σχόλιό της σημειώνει ότι η έρευνα είναι «πολλά υποσχόμενη και θα πρέπει να χαιρετιστεί με συγκρατημένη αισιοδοξία».

Σημειώνεται ότι σε όλο τον κόσμο περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από άσθμα, μια χρόνια νόσο που επηρεάζει τους αεραγωγούς στους πνεύμονες και μπορεί να προκαλέσει βήχα, συριγμό και δύσπνοια. Παρά τις θεραπείες και κυρίως τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή που λαμβάνουν οι ασθενείς και οι οποίες είναι αποτελεσματικές κυρίως  σε εκείνους που πάσχουν από επίμονο άσθμα, σε τυχαιοποιημένες μελέτες, τα στοιχεία δείχνουν ότι το άσθμα παραμένει ανεξέλεγκτο σε πολλούς από αυτούς. 

«Λιγότερο συριγμοί»

Στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από άσθμα και οι παροξύνσεις που παρουσιάζουν μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή τους. Σύμφωνα με το Asthma UK, 1.216 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από άσθμα το 2014.

Στη  μελέτη για το Fevipiprant, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Leicester εξέτασαν 60 ασθενείς που είχαν σοβαρό άσθμα, παρά τη χρήση εισπνεόμενων στεροειδών και την τακτική παρακολούθηση από ειδικούς. Στους μισούς ασθενείς χορηγήθηκε το χάπι Fevipiprant για τρεις μήνες ως βασικό της συνήθους θεραπείας τους, ενώ οι άλλοι μισοί συνέχισαν να λαμβάνουν την κανονική φαρμακευτική αγωγή τους, καθώς και ένα χάπι placebo. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που έλαβαν Fevipiprant, είχαν λιγότερα φλεγμονώδη κύτταρα του αίματος στο φλέγμα και τους αεραγωγούς τους - το οποίο μπορεί να είναι βασικό σημάδι του άσθματος.

Ασθενής, ο οποίος είχε σοβαρό άσθμα για 16 χρόνια, ανέφερε ότι: «Ήξερα αμέσως ότι μου είχε δοθεί το φάρμακο. Ένιωσα σαν ένας άλλος άνθρωπος. Είχα περισσότερη ενέργεια, λιγότερο συριγμό και για πρώτη φορά μετά από χρόνια, ένιωσα πραγματικά πολύ καλά». Ο 54χρονος ασθενής πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που σταμάτησε να παίρνει το φάρμακο, το άσθμα επιδεινώθηκε και πάλι. Πάντως οι ερευνητές σημειώνουν ότι το αποτέλεσμα αυτό εξακολουθεί να είναι μια πρώτη ένδειξη της μελέτης και θα απαιτηθούν μακροχρόνιες έρευνες ώστε να δούμε αν το χάπι μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς στην καθημερινή τους ζωή.

Την ίδια στιγμή η Δρ Samantha Walker από το Asthma UK αναφέρει ότι: « Η δυνατότητα λήψης ενός χαπιού έναντι της χρήσης συσκευών εισπνοής, είναι ευπρόσδεκτη, κυρίως επειδή αυτή η μελέτη επικεντρώθηκε σε ανθρώπους που τη χρησιμοποιούν συνεχώς στην καθημερινότητά τους, μερικοί από τους οποίους γνωρίζουμε ότι μπορεί να μην τα καταφέρνουν με την επιδεξιότητα που απαιτείται για τη χρήση της συσκευής». 

Ο καθηγητής Stephen Durham, ειδικός στις παθήσεις του πνεύμονα στο Royal Brompton Hospital στο Λονδίνο, δήλωσε: «Η ομάδα του Leicester κατάφερε να μας δώσει πειστικές αποδείξεις ότι η θεραπεία με το καινοτόμο χάπι έχει τη δυνατότητα να μειώσει την ασθματική φλεγμονή, να αυξήσει τη λειτουργία των πνευμόνων και να βελτιώσει τον έλεγχο του άσθματος. Τα δεδομένα αποτελούν σημαντική στήριξη στην άποψη για τη διενέργεια περαιτέρω μελέτης ώστε να δούμε αν το Fevipiprant μπορεί επίσης να μειώσει τη συχνότητα των κρίσεων άσθματος, την αποφυγή των παρενεργειών από τα χάπια στεροειδών και επίσης μείωση του κόστους για το Εθνικό Σύστημα Υγείας για τη διαχείριση αυτών των σοβαρά πασχόντων ασθενών».