Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine, ερευνητές από το Cancer Science Institute της Σιγκαπούρης (CSI Σιγκαπούρη) του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης (NUS), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Βλαστοκυττάρων του Harvard (HSCI), φαίνεται να έχουν ανακαλύψει ένα νέο τρόπο με τον οποίο μπορεί να σταματήσει η ανάπτυξη του καρκίνου του πνεύμονα. Συγκεκριμένα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αναστολή μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται BMI1 ήταν σε θέση να λειτουργήσει ανασταλτικά στην ανάπτυξη του καρκινικού όγκου. Επικεφαλής της μελέτης είναι ο καθηγητής Daniel Tenen, διευθυντής του CSI Σιγκαπούρη και συνεργάτες του από το HSCI, η Dr Elena Levantini, και η Dr Kol Jia Yong.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μία από τις πλέον θανατηφόρες μορφές καρκίνου στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 30% των θανάτων που σχετίζονται με την νόσο. Όπως πολλοί συμπαγείς όγκοι, ο καρκίνο των πνευμόνων είναι ετερογενής, δηλαδή αποτελείται από καρκινικά κύτταρα τα οποία συμπεριφέρονται και ανταποκρίνονται διαφορετικά και ως εκ τούτου δεν υπάρχει σήμερα καμία αποτελεσματική θεραπεία που να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την νόσο σε όλους τους ασθενείς.

Ο καθηγητής Tenen έχει εργαστεί πάνω στον μεταγραφικό παράγοντα διαφοροποίησης C / EBPa για αρκετές δεκαετίες, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί ένα σημαντικό ογκοκατασταλτικό μέσο, πρώτα για την οξεία μυελογενή λευχαιμία, και στη συνέχεια, σε μελέτες, σε συνεργασία με τη Dr Levantini, για τον καρκίνο του πνεύμονα

Με βάση τις μελέτες, έχει βρεθεί ότι η απουσία του C / EBPa παίζει σημαντικό  ρόλο στην ανάπτυξη άλλων τύπων καρκίνου, όπως του ήπατος, του δέρματος και του προστάτη. Παρά το γεγονός αυτό, οι τρόποι με τους οποίους o C / EBPa καταστέλλει το σχηματισμό όγκων παραμένει άγνωστος.
Στη διάρκεια των τελευταίων ετών, η Dr Levantini συνέχισε την έρευνα της πάνω στον  C / EBPa για τον καρκίνο του πνεύμονα. Επιβεβαίωσε ότι ένας υπότυπος του καρκίνου του πνεύμονα που ονομάζεται μη-μικροκυτταρικός καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC) συχνά παρουσιάζει  χαμηλά επίπεδα της C / EBPa.

Η περιορισμένη ή καθόλου παρουσία του C / EBPa, οδήγησε σε χαμηλότερη επιβίωση ασθενών όταν αντίστοιχα υπήρχε υψηλή παρουσία του BMI1, ενός γονιδίου που εμπλέκεται στην ανάπτυξη των όγκων του παχέος εντέρου, του μαστού, και του στομάχου, καθώς και ορισμένων μορφών λευχαιμίας. Η Dr Levantini στη συνέχεια διεξήγαγε μια προ-κλινική μελέτη στην οποία η «διαγραφή» του C / EBPa οδήγησε σε καρκίνο (NSCLC). Η ανάλυση αυτής της μελέτης οδήγησε στην ανακάλυψη ότι η C / EBPa κατέστειλε τον σχηματισμό όγκου στον πνεύμονα αναστέλλοντας την επίδραση του BMI1. Μέσω αυτού αποδείχτηκε ότι η μείωση των επιπέδων BMI1 με γενετικά μέσα, ή με τη χρήση φάρμακου, μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή του σχηματισμού όγκου.

«Αυτή η μελέτη απέδειξε έναν σημαντικό σύνδεσμο μεταξύ του C / EBPa και του BMI1 για πρώτη φορά. Επιπροσθέτως, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η αξιολόγηση των επιπέδων επίδρασης αυτών των πρωτεϊνών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένας τρόπος να προβλεφθεί ποιοι ασθενείς θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τα φάρμακα τα οποία αναστέλλουν τη BMI1, μερικά από τα οποία ερευνώνται αυτή τη στιγμή σε κλινικές δοκιμές» ανέφερε ο καθηγητής Tenen.

Γνωρίζοντας πλέον τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η BMI1 στο σχηματισμό και την ανάπτυξη των επιθετικών τύπων καρκίνου του πνεύμονα, τα ευρήματα της μελέτης αυτής αναμένεται να συμβάλουν στην ανάπτυξη καλύτερων θεραπειών για τους ασθενείς με καρκίνο.