Σε μία πρωτεΐνη που ονομάζεται cryptochrome εντοπίζει έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στη FASEB Journal, την αίσθηση της ακαμψίας στο σώμα μας που αισθάνομαι κατά το πρωινό ξύπνημα. Η έρευνα αναφέρει ότι η συγκεκριμένη πρωτεΐνη κατά τη διάρκεια του νυκτερινού ύπνου, καταστέλλει τις φλεγμονώδεις οδούς, κάνοντας τα συμπτώματα της φλεγμονής, όπως η ακαμψία, να φαίνεται χειρότερα το πρωί όταν η επίδραση αυτή εξασθενεί καθώς ξυπνάμε. 
Η νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε, περιγράφει την πρωτεΐνη που δημιουργείται από το «βιολογικό ρολόι» του σώματος και καταστέλλει τα ενεργά φλεγμονώδη μονοπάτια στα ταλαιπωρημένα άκρα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η πρωτεΐνη cryptochrome, έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις στα κύτταρα και παρουσιάζει νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη φαρμάκων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία φλεγμονωδών ασθενειών και καταστάσεων, όπως η αρθρίτιδα.

«Κατανοώντας τον τρόπο που το βιολογικό ρολόι ρυθμίζει τη φλεγμονή, μπορούμε να αρχίσουμε την προσπάθειας ανάπτυξης νέων θεραπειών, αξιοποιώντας αυτή τη γνώση», σημειώνει η Julie Gibbs, Ph.D., βρετανίδα ερευνήτρια η οποία ασχολείται με την έρευνα για την αρθρίτιδα στο Κέντρο για Ενδοκρινολογίας και Διαβήτη Institute of Human Development στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. «Επιπλέον, προσαρμόζοντας την ώρα κατά την οποία χορηγούνται οι σημερινές φαρμακευτικές θεραπείες, μπορούμε να τις κάνουμε πιο αποτελεσματικές». 

Προκειμένου να καταλήξουν στις συγκεκριμένες διαπιστώσεις, η Gibbs και οι συνεργάτες της, συγκέντρωσαν κύτταρα από ιστό υγιών ποντικών άνθρωπο. Τα κύτταρα αυτά, που ονομάζονται «ινοβλάστες του αρθρικού θύλακα» είναι σημαντικά στην παθολογία της φλεγμονώδους αρθρίτιδας. Κάθε ένα από αυτά τα κύτταρα κρατά ένα 24ωρο ρυθμό, και όταν αυτός ο ρυθμός διαταράσσεται από την «επίθεση» της cryptochrome άρχει αύξηση της απόκρισης στη φλεγμονή. Αυτό υποδηλώνει ότι η cryptochrome, έχει σημαντικά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Για να επιβεβαιώσουν την υπόθεση αυτή, οι ερευνητές χορηγούν φάρμακα που έχουν δημιουργηθεί για να ενεργοποιήσουν την πρωτεΐνη ώστε να προσδιοριστεί εάν θα μπορούσε να επιτευχθεί προστασία κατά της φλεγμονής.

«Αυτή η μελέτη μας υπενθυμίζει ότι η φλεγμονή, που συνήθως θεωρείται ως χρόνια, μπορεί, στην πραγματικότητα, να μεταβάλλεται και στη συγκεκριμένη την περίπτωση, υπό την επίδραση ενός λεπτού σημείου στον  πυρήνα του εγκεφάλου, το οποίο ελέγχει την κιρκάδιο φυσιολογία (εναλλαγή μέρας – νύχτας) του σώματος», ανέφερε ο Thoru Pederson, Ph.D., αρχισυντάκτης του The FASEB Journal. 

Η FASEB (Ομοσπονδία Αμερικανικών Συλλόγων Πειραματικής Βιολογίας) αποτελείται από 30 εταιρείες με περισσότερα από 125.000 μέλη, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη ένωση συλλόγων βιοϊατρικής έρευνας στις Ηνωμένες Πολιτείες.