Προειδοποίηση προς τους γονείς να μην σκεπάζουν το καρότσι του μωρού τους, όταν έχει ζέστη, απηύθυνε ένας Πανεπιστημιακός παιδίατρος από τη Σουηδία.

Ο Δρ Σβάντε Νόργκρεν, διευθυντής του Νοσοκομείου Παίδων Astrid Lindgren - το οποίο υπάγεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Καρολίνσκα, στη Στοκχόλμη - εξήγησε ότι ακόμη κι ένα λεπτό, βαμβακερό παιδικό σεντόνι φτάνει για να μειωθεί δραματικά η ροή του αέρα και να αναπτυχθούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες μπορεί να απειλήσουν τη ζωή του.

Όταν οι γονείς σκεπάζουν το καρότσι, η θερμοκρασία μπορεί να ανέβει μέχρι και 15 βαθμούς, μετατρέποντας το καροτσάκι σε "θερμοκήπιο".

"Αν  το μωρό υπερθερμανθεί, μπορεί να νομίσει ότι βρίσκεται πάλι πίσω στη μήτρα και να πάψει να αναπνέει" προειδοποίησε ο Σουηδός ειδικός, πανικοβάλλοντας τους γονείς.

Σχετικό πείραμα, κατά το οποίο ένα παιδικό καροτσάκι έμεινε στον ήλιο για μιάμιση ώρα (από τις 11.30 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι), έδειξε ότι, όταν το καρότσι ήταν ξεσκέπαστο, η θερμοκρασία στο εσωτερικό του ήταν 22 βαθμοί Κελσίου. Αλλά μισή ώρα μετά την κάλυψή του ήταν 34 βαθμοί και μία ώρα αργότερα είχε σκαρφαλώσει στους 37 βαθμούς Κελσίου.

Οι ειδικοί συστήνουν

Για τα μωρά έχει ζωτική σημασία να αναπνέουν ανεμπόδιστα και να μην υπερθερμαίνονται, τόνισε ο Δρ Νόργκρεν.

"Να βεβαιώνεστε ότι η μήτη τους είναι καθαρή, ότι δεν σκεπάζει κανένα ύφασμα το πρόσωπό τους και ότι δεν υπάρχει κανένα πρόσθετο κάλυμμα στο καρότσι τους, πέραν της κουκούλας, η οποία πρέπει να το καλύπτει μόνο από πάνω και όχι από τα πλάγια και μπροστά. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να μην βγάζετε το μωρό στον ήλιο. Καλύτερα να αποφεύγετε τις μετακινήσεις με το μωρό από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Αν παραστεί ανάγκη και δεν μπορείτε να κάνετε αλλιώς, φροντίστε να βρίσκεστε πάντοτε στη σκιά και να μην σκεπάσετε με κανένα ύφασμα το καρότσι" κατέληξε ο παιδίατρος.