Επιστήμονες από τη Βρετανία και από τον Καναδά – ανάμεσά τους και ο ελληνικής καταγωγής Γιάννης Γεωργίου, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Λούνενφελντ -Τάνενμπάουμ του Νοσοκομείου του Όρους Σινά και του Πανεπιστημίου του Τορόντο - τροποποίησαν ποντίκια, κάνοντάς τα πολύ πιο έξυπνα και, παράλληλα, λιγότερο φοβισμένα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Στίβεν Κλαπκόουτ της Σχολής Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λιντς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροψυχοφαρμακολογίας «Neuropsychopharmacology», ανακάλυψαν ότι η μετάλλαξη ενός μόνο γονιδίου, που μπλοκάρει ένα συγκεκριμένο ένζυμο (PDE4B), το οποίο δρα στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα του σώματος, ανέβασε το IQ των ποντικών και μείωσε τα επίπεδα του άγχους τους.

Ήδη οι ερευνητές ξεκίνησαν την προσπάθεια για την ανάπτυξη ενός νέου φαρμάκου, που θα αναστέλλει τη λειτουργία του συγκεκριμένου ενζύμου. Τα φάρμακα, όταν είναι έτοιμα, θα δοκιμασθούν αρχικά σε πειραματόζωα και, στη συνέχεια, αν όλα πάνε καλά, θα ακολουθήσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Τα πειράματα με τα πειραματόζωα έδειξαν ότι η αναστολή της δράσης του ενζύμου PDE4B, χάρη στη γενετική τροποποίηση, κάνει τα ζώα να μαθαίνουν πιο γρήγορα νέα πράγματα, να θυμούνται περισσότερα πράγματα και για περισσότερο χρόνο, αλλά και να επιλύουν πιο πολύπλοκα προβλήματα, σε σχέση με τα ποντίκια που δεν έχουν υποστεί αντίστοιχη μετάλλαξη. Από την άλλη, τα μεταλλαγμένα ζώα θυμούνται λιγότερο τα συμβάντα που τους είχαν προκαλέσει φόβο στο παρελθόν, γεγονός που τους μειώνει το άγχος.

Δεδομένου ότι το ίδιο ένζυμο υπάρχει και στους ανθρώπους, οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η «χειραγώγησή» του θα βοηθήσει στο «φρενάρισμα» της έκπτωσης των νοητικών και μνημονικών λειτουργιών λόγω γήρανσης ή νευροεκφυλιστικών παθήσεων, αλλά και στις περιπτώσεις ατόμων που είχαν τραυματικές εμπειρίες σε κάποια περίοδο της ζωής τους.