Σαν να μην έφτανε που όλος ο πλανήτης ζει το τελευταίο διάστημα υπό την απειλή διαποράς του ιού Ζίκα, επανέρχεται δριμύτερος ο κίτρινος πυρετός και, μάλιστα, οι ειδικοί εκφράζουν φόβους για παγκόσμια επιδημία.

Η οργάνωση "Save the Children" (Σώστε τα Παιδιά) υποστηρίζει ότι η επέλαση της επικίνδυνης ασθένειας στην Αφρική είναι η χειρότερη των τελευταίων 30 χρόνων. Πρόσφατα, εξάλλου, στην Κίνα καταγράφηκαν 11 κρούσματα και ενημερώθηκε με επείγον σήμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο κίτρινος πυρετός προκαλεί αιμορραγία στα αυτιά, στη μύτη και στα μάτια, επιφέρει σοβαρές βλάβες σε ζωτικά όργανα και, τελικά, φέρνει τον θάνατο. Τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα έχουν κάνει πολλά Αφρικανικά έθνη να μην επιτρέπουν την είσοδο σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Τα μέλη του "Save the Children" συγκρότησαν ομάδα επιστημόνων, που θα υποστηρίξει επείγον εμβολιαστικό πρόγραμμα, σε μια προσπάθεια να... φρενάρει η ταχεία διασπορά του επικίνδυνου ιού, που, όπως φαίνεται, συνιστά άλλη μία απειλή για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως.

Η νόσος έχει το ίδιο κουνούπι - διακομιστή με τον ιό Ζίκα και τον δάγγειο - το κουνούπι Aedes. Έχει, μάλιστα, την ιδιότητα - σύμφωνα με τους ειδικούς - να διασπείρεται ταχύτατα, με το που μπαίνει σε κάποια περιοχή. Γιαυτό και οι οργανώσεις προειδοποιούν ότι είναι απίστευτα εύκολο να έρθει και στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ. Αν κάποιος ταξιδεύει κινδυνεύει να μολυνθεί.Πάντως ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

"Μας απασχολούν τα κρούσματα στο Κονγκό και στη γειτονική Ανγκόλα. Δεν υπάρχει θεραπεία, μόνο πρόληψη μπορούμε να κάνουμε, μέσω του εμβολιασμού, ώστε να προφυλάξουμε όσο περισσότερους μπορούμε" δήλωσε η Heather Kerr από το "Save the Children". 

Την παγκόσμια κοινότητα απασχολεί, πάντως, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν μεγάλα αποθέματα εμβολίων, σε περίπτωση παγκόσμιας επιδημίας.