Μέχρι τώρα η παρακεταμόλη θεωρείτο μια ασφαλής επιλογή για τον πονοκέφαλο ή τα πονάκια της εγκύου. Όμως μια νέα μελέτη συσχετίζει τη λήψη της στο πρώτο και στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης με τη γέννηση παιδιών με προβλήματα συμπεριφοράς, ειδικά στην ηλικία των επτά ετών.

Επιστήμονες, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Εύη Στεργιακούλη, του Βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Αμερικανικό περιοδικό παιδιατρικής "JAMA Pediatrics".

Ειδικότερα διαπίστωσαν ότι η παρακεταμόλη - το πιο δημοφιλές αναλγητικό στον κόσμο - στη διάρκεια της 18ης εβδομάδας της κύησης σχετίζεται με αύξηση κατά 42% της πιθανότητας το παιδί να είναι υπερκινητικό και με αύξηση 31% της πιθανότητας να έχει κι άλλα προβλήματα συμπεριφοράς.

Επιπλέον, όταν η παρακεταμόλη ληφθεί κατά την 32η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, τότε η πιθανότητα το επτάχρονο παιδί να εμφανίσει συναισθηματικές δυσκολίες είναι αυξημένη κατά 29%. Τα παιδιά, των οποίων οι μητέρες έπαιρναν την εν λόγω ουσία έως την τελευταία περίοδο προτού γεννήσουν, έχουν 46% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν διάφορες διαταραχές συμπεριφοράς.

Κι άλλες φορές μελέτες έχουν δείξει ότι η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει την υγεία του παιδιού, καθώς τη συσχετίζουν με άσθμα, υπογονιμότητα και αυτισμό. Πάντως οι γιατροί λένε στις εγκύους να μην πανικοβάλλονται και να συνεχίζουν να παίρνουν τη μικρότερη δόση του φαρμάκου για σύντομο, όμως, χρονικό διάστημα και να απευθυνθούν στους γιατρούς που τις παρακολουθούν για τυχόν απορίες.

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 7.796 μητέρες, που γέννησαν την περίοδο 1991 και 1992 στη Βρετανία.

Δεν συμπεριέλαβαν πληροφορίες σχετικά με τους λόγους που οι έγκυοι πήραν παρακεταμόλη, πόση δόση πήραν και για πόσο διάστημα. Εκτιμούν ότι το φάρμακο πιθανόν επηρεάζει έναν μηχανισμό στη μήτρα, που έχει να κάνει με την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Πάντως διευκρίνισαν ότι η μελέτη αναδεικνύει μια συσχέτιση και ότι δεν αποδεικνύει ότι η παρακεταμόλη είναι η αιτία. Όμως επισήμαναν ότι τα νέα ευρήματα δημιουργούν αυξημένες ανησυχίες, πως η έκθεση του εμβρύου στη συγκεκριμένη ουσία μπορεί, όντως, να συνδέεται με νευροαναπτυξιακά προβλήματα.