Η σχιζοφρένεια είναι το "τίμημα" που γίναμε άνθρωποι; Η νέα Νορβηγική έρευνα συνέκρινε γενετικούς δείκτες ανθρώπων και Νεάντερνταλ και διαπίστωσε κάποιους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους και συγκεκριμένα με την εξέλιξη της ανώτερης γνωστικής λειτουργίας.

Οι ερευνητές, μάλιστα, λένε ότι δεν αποκλείεται η σχιζοφρένεια να είναι ένα υποπροϊόν της δημιουργικής σκέψης και της γλώσσας, καθώς είδαν μοιρασμένο DNA ανάμεσα στα δύο είδη - κάτι που δείχνει ότι οι παράγοντες κινδύνου για την ασθένεια μεταφέρονται με τα γονίδια εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Στις μέρες μας η σχιζοφρένεια προσβάλλει το 1% του πληθυσμού της γης, προκαλώντας ψευδαισθήσεις, αυταπάτες και αναστάτωση του νου. Παρόλο που είναι γνωστό ότι η ασθένεια έχει ισχυρές γενετικές και περιβαλλοντικές "ρίζες", η βασική αιτία της εμφάνισής της παραμένει άγνωστη, για τούτο και κάθε νέα πληροφορία για το υπόβαθρό της θεωρείται σημαντική.

"Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η σχιζοφρένεια εμφανίστηκε με τον διαχωρισμό των ανθρώπων, όπως τους ξέρουμε σήμερα, από τους Νεάντερνταλ. Κι αυτό, με τη σειρά του, στηρίζει την υπόθεση ότι η νόσος είναι υποπροϊόν της εξέλειξης του ανθρώπινου εγκεφάλου" εξήγησε ο επικεφαλής της ενδιαφέρουσας μελέτης Ole Andreassen, από τα Πανεπιστήμια του Όσλο στη Νορβηγία και της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Biological Psychiatry.