Η αλήθεια είναι ότι όσο περισσότερα χρόνια παραμένει το σωματικό βάρος σε υψηλά επίπεδα, τόσο πιο δύσκολα χάνονται τα περιττά κιλά. Ειδικά από μια ηλικία μετά - με αποκορύφωμα την εμμηνόπαυση για τις γυναίκες - τα κιλά "αρνούνται" να φύγουν και απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια για αδυνάτισμα.

Η νέα μελέτη, όμως, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «PLOS Medicine», δίνει ένα ισχυρό κίνητρο στις γυναίκες με καμπύλες να πουν οριστικό αντίο στα περιττά κιλά, μιας και έδειξε ότι ανά δεκαετία ύπαρξης των πολλών περιττών κιλών, ο κίνδυνος εμφάνισης κάποιας μορφής καρκίνου αυξάνεται κατά 7%. Μιλούν για μετεμμηνοπαυσικό καρκίνο του μαστού, του ενδομητρίου, το αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου και για καρκίνους του παγκρέατος, του παχέος εντέρου (κολοορθικός καρκίνος), του νεφρού, των ωοθηκών και της χοληδόχου κύστεως.

Ειδικά όσον αφορά στον μετεμμηνοπαυσικό καρκίνο του μαστού και στον καρκίνο του ενδομητρίου, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά μέσον όρο 5% και 17% κάθε δεκαετία που περνάει χωρίς να αδυνατίσουν.

Η επιστημονική ομάδα ανέλυσε στοιχεία από 74.000 μεσήλικες και ηλικιωμένες γυναίκες, ηλικίας από 50 έως 79 ετών, και είναι η πρώτη μελέτη που μελετά τη συσχέτιση της διάρκειας που έχει μια γυναίκα παραπανίσια κιλά και τον κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο.

Η επικεφαλής της έρευνας Melina Arnold, από το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο του ΠΟΥ, δήλωσε σχετικά: «Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι ο καρκίνος τροφοδοτείται από την παχυσαρκία και επειδή είναι πολύ δύσκολο να χάσει κάποιος τα περιττά κιλά, οι νέες γυναίκες πρέπει να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να μην παχύνουν ποτέ. Τα ευρήματα συνάδουν με εκείνα παλαιότερων μελετών, μόνο που εδώ φαίνεται ότι η επίδραση των περιττών κιλών δρα σωρευτικά στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου».