Στα 110 εκ. ευρώ ορίσθηκε τελικά το clawback του δευτέρου εξαμήνου του 2015 για τις ιδιωτικές κλινικές.

Την ανακοίνωση έκανε χθες ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ καθ. Σωτήρης Μπερσίμης στους εκπροσώπους του κλάδου, με τους οποίους είχε συνάντηση, καθώς η είσπραξη του clawback αποτελεί προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Η είσπραξη του ποσού, σύμφωνα με τον κ. Μπερσίμη, θα γίνει σε 21 δόσεις, φτάνοντας έτσι το 2018 και δίνοντας ένα "περιθώριο" στις μεν επιχειρήσεις να ξεκινήσουν άμεσα την καταβολή του (μάλλον δεν θα πληρωθούν τα οφειλόμενα από τον ΕΟΠΥΥ για τις υπηρεσίες που παρείχαν), αλλά και στον ΕΟΠΥΥ τη δυνατότητα να επιβάλλει στο τέλος της χρονιάς το clawback του δευτέρου εξαμήνου του 2016.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών κ. Γρηγόρη Σαραφιανό, για τις κλινικές τα 110 εκατ. ευρώ clawback αντιστοιχούν στο 48% του ετήσιου προϋπολογισμού 235 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν για τις ιδιωτικές κλινικές.

Ο κ. Σαραφιανός σημείωσε ακόμη, ότι το clawback επιβαρύνεται κατά 10% από την περσινή αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23%, χωρίς αντίστοιχη αύξηση του παραπάνω προϋπολογισμού.

Το ποσό αυτό, θα έπρεπε να είναι μειωμένο για το 2016, με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόζονταν ρυθμίσεις που θα μείωναν στη συνταγογράφηση και θα κατάφερναν να ελέγξουν τη ζήτηση, όμως κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, με αποτέλεσμα ήδη να παρατηρείται υπέρβαση στο πρώτο εξάμηνο του έτους, κάτι που ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αναμένει να το ελέγξει με την εφαρμογή ελέγχων σε πραγματικό χρόνο εντός του επομένου διμήνου.

Μέχρι τότε οι περικοπές στις νοσηλείες από τους πλήρεις ελέγχους που προωθούνται με το τελευταίο σύστημα που εισήγαγε ο ΕΟΠΥΥ, "πάνε σύννεφο", αφού στο δείγμα των παραστατικών που ελέγχονται (συνήθως το 5% των υποβολών), εάν βρεθούν ελλείψεις, τότε γίνεται περικοπή του προβλεπόμενου ποσού και επιπλέον, γίνεται αναγωγή των περιστατικών που βρέθηκαν με ελλείψεις, στο σύνολο των τιμολογίων που έχουν κατατεθεί.

Στο μεταξύ όμως, πολλά από τα έγγραφα που κατατίθενται, "χάνονται" στη διαδρομή, με αποτέλεσμα να ζητούνται εκ νέου, κάνοντας τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών να θέτουν και πάλι θέμα κατάθεσής τους όχι "σε χαρτί", αλλά "σκαναρισμένα", σε κάποιο ηλεκτρονικό μέσο, προκειμένου να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις και απώλειες. Παράλληλα επισημαίνουν ότι δεν αντιμετωπίζεται η παραβατικότητα με την εισαγωγή "ποινών" μη πληρωμής για γραφειοκρατικά λάθη, όπως έλλειψη σφραγίδας...

Συμβάσεις "στα σκαριά"
Και παρότι τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) πλησιάζουν σημαντικά το πραγματικό κόστος της νοσηλείας, ο κ. Σαραφιανός τόνισε ότι στην πραγματικότητα οι επιβαρύνσεις είναι τέτοιες, που τελικά στις κλινικές φθάνει μόλις το 22,5%. Στο σημείο αυτό εντοπίζεται και η διαφωνία μεταξύ ΕΟΠΥΥ και κλινικών για την κατάρτιση σύμβασης με τον Οργανισμό, καθώς η απαίτηση του ΕΟΠΥΥ είναι να μην επιβαρύνεται ο ασφαλισμένος με πρόσθετο κόστος πέραν της συμμετοχής του.

Με δεδομένα τα παραπάνω οι εκπρόσωποι των κλινικών ζητούν άμεση ενίσχυση της χρηματοδότησης του κωδικού που προβλέπεται για τις ιδιωτικές κλινικές με το ποσό αύξησης του ΦΠΑ (10 μονάδες), αλλά και με βάση τις ανάγκες τις νοσηλευτικής φροντίδας του πληθυσμού.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Σαραφιανός ανέφερε ότι οι ασθενείς επιλέγουν τον ιδιωτικό τομέα λόγω των γνωστών αδυναμιών του δημοσίου να τους καλύψει. Το αποτέλεσμα είναι οι πραγματικές ανάγκες για νοσηλεία να ανέρχονται στα 460 εκατ. ευρώ, άρα, αντίστοιχος θα πρέπει να είναι και ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να καλύπτονται οι ασθενείς.
Διότι διαφορετικά, όταν απαιτούνται υπηρεσίες υγείας από τον ιδιωτικό τομέα και μετά οι μονάδες αντιμετωπίζουν άρνηση πληρωμής, τότε "αυτό αποκαλείται ληστεία...", καταλήγει ο κ. Σαραφιανός.