Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Social Psychological and Personality Science, δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πώς μια υγιής σχέση και ένας καλός σύντροφος μπορεί να απαλλάξουν το ζευγάρι από το στρες και από την κατάθλιψη, προσφέροντας ηρεμία, ασφάλεια και, εν τέλει, καλό ύπνο.

Η Dr Emre Selcuk, καθηγήτρια αναπτυξιακής και κοινωνικής ψυχολογίας, από το Πανεπιστήμιο Μiddle East Technical University στην Τουρκία και οι συνεργάτες της μελέτησαν 700 άτομα, ηλικίας από 35 έως 86 χρόνων, που ήταν παντρεμένα ή συζούσαν. 

"Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ένας δοτικός σύντροφος έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων, που είναι σχεδιασμένες για να μειώνουν τις ενοχλήσεις κατά τον ύπνο και να συμβάλουν στην ευζωία γενικά. Ας μην ξεχνάμε ότι ο καλός ύπνος έχει πολλά ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμό και για την υγεία" δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο βαθύς ύπνος, βέβαια, που είναι αυτός που πραγματικά ξεκουράζει τον άνθρωπο, προϋποθέτει ένα αίσθημα ασφάλειας, προστασίας και την απουσία τυχόν απειλών. Στην παιδική ηλικία τον ρόλο αυτό επιτελούν οι γονείς, στην ενήλικη ζωή το κάνει ο ένας για τον άλλο στη σχέση.

"Το να είναι το ταίρι μας έτοιμο να μας προστατέψει από κάθε κακό και να μας περιβάλει με τρυφερότητα και με στοργή είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να διώξουμε την ένταση και το άγχος" εξήγησε η Dr Selcuk.