Είναι κάπως τρομακτικό αν το σκεφτείς. Η Γη είναι γεμάτη μικρόβια. Μπορεί να μην είναι όλα κακά, αλλά βρίσκονται παντού. Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύθηκαν στο Nature ο αριθμός τους είναι ασύλληπτος, υπεράνω πάσης φαντασίας.

Αμερικανοί ερευνητές, με τη συμμετοχή των Ελλήνων της διασποράς Νίκου Κυρπίδη και Γιώργου Παυλόπουλου, δημιούργησαν ένα μοντέλο καταμέτρησης των ιών και διαπίστωσαν ότι πάρα πολλοί ιοί μολύνουν τα βακτήρια.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι επιστήμονες μελέτησαν όλες τις βάσεις γενετικών μικροβιακών δεδομένων ανά τον κόσμο και ανακάλυψαν πάνω από 125.000 πλήρη ή αποσπασματικά γονιδιώματα ιών, που περιέχουν συνολικά 2,79 εκατομμύρια πρωτεΐνες. Με τον τρόπο αυτό πέτυχαν να πολλαπλασιάσουν τον αριθμό των γνωστών γονιδίων ιών, πράγμα που θα βοηθήσει σημαντικά τους επιστήμονες, ιδίως στο πεδίο της συνθετικής βιολογίας.

«Είναι η πρώτη φορά που κάποιος έψαξε συστηματικά σε όλα τα ενδιαιτήματα και σε τέτοιο μεγάλο εύρος δεδομένων, για να φέρει στο φως τόσους νέους ιούς. Εξερευνήσαμε γενετικά τους ιούς σε όλα τα οικοσυστήματα» δήλωσε ο κ. Κυρπίδης.

«Το 99% των οικογενειών ιών που ανακαλύφθηκε δεν σχετίζονται στενά με κανένα ιό που είχε, ήδη, "διαβαστεί" το DNA του. Αυτό μας παρέχει έναν τεράστιο πλούτο νέων δεδομένων, τα οποία θα μελετηθούν πιο λεπτομερώς μέσα στα επόμενα χρόνια. Υπερδιπλασιάσαμε τον αριθμό των μικροβιακών οικογενειών που "φιλοξενούν" ιούς και δημιουργήσαμε τον πρώτο χάρτη παγκόσμιας κατανομής των ιών».

Ο αριθμός των μικροβίων στον πλανήτη μας υπολογίζεται στον αριθμό 1 ακολουθούμενο από 30 μηδενικά. Τα περισσότερα παραμένουν άγνωστα και αναξιοποίητα. Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ διαθέτει ένα πρόγραμμα, που προσπαθεί να ρίξει φως σε αυτή τη μικροβιακή «σκοτεινή ύλη».

Ο αριθμός των ιών θεωρείται τουλάχιστον δύο τάξεις μεγέθους μεγαλύτερος από εκείνον των μικροβιακών κυττάρων (βακτηρίων κ.ά.). Μέχρι σήμερα έχει «διαβαστεί» το DNA (έχουν αλληλουχηθεί τα γονιδιώματα) μόνο 2.200 ιών και περίπου 50.000 βακτηρίων, δηλαδή ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου.