Ο «πόλεμος» κατά των παραπανίσιων κιλών μοιάζει να μην έχει τέλος και οι «πάσχοντες» θα έδιναν ό,τι έχουν και δεν έχουν για να αδυνατίσουν. Όμως, από όλα αυτά που διαβάζουμε, πόσα έχουν, όντως, βάση; Ο κ. Βασίλης Παπαμίκος, Νοσοκομειακός Διαιτολόγος ΓΝΑ - Κοργιαλένειο Μπενάκειο, M.Med.Sci Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Πανεπιστημίου Γλασκώβης, MSc Healthcare Manager, Πανεπιστημίου Αθηνών βάζει κάποιους «δημοφιλείς» λιποδιαλύτες στο μικροσκόπιο.

ΜΗΛΟΞΥΔΟ

Διαθέτουμε πολύ λίγα στοιχεία για την πιθανή ευεργετική δράση του μηλόξυδου στο σωματικό βάρος. Η πλειονότητα των δεδομένων προέρχεται από ζωικά μοντέλα και από μία και μοναδική διπλή - τυφλή μελέτη σε ανθρώπους με χαμηλό αριθμό συμμετεχόντων. Επιπλέον, πρέπει να εξεταστεί το θέμα της βεβιασμένης δημοσίευσης, ένα πολύ γνωστό φαινόμενο στην κλινική βιβλιογραφία. Έτσι μελέτες με θετικά αποτελέσματα όχι μόνο έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να δημοσιευτούν, αλλά επίσης δημοσιεύονται νωρίτερα και σε περιοδικά με υψηλότερη αναγνωσιμότητα, συγκριτικά με τις μελέτες με αρνητικά αποτελέσματα. Αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε επιλεκτική εμφάνιση των θετικών μελετών στη βιβλιογραφία. Εν κατακλείδι, αν και το μηλόξυδο είναι ένα ασφαλές, ευρέως διαθέσιμο και προσιτό προϊόν, απαιτούνται περαιτέρω μακροπρόθεσμες, τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες ελέγχου μεγάλης κλίμακας πριν να μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε ισχυρισμός υγείας. Απαιτούνται σαφώς περισσότερα επιστημονικά δεδομένα για τον προσδιορισμό της αξίας του μηλόξυδου στη συμβατική διατροφική φροντίδα και για τη δυνατότητα ένταξής του στο πλαίσιο της διατροφικής αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΪ

Στο πράσινο τσάι έχουν αποδοθεί διάφορες ιδιότητες, μεταξύ των οποίων ότι βοηθά τα υπέρβαρα άτομα να χάσουν βάρος και να διατηρήσουν την απώλεια. Τα σκευάσματα απώλειας βάρους από πράσινο τσάι είναι εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού, που περιέχουν υψηλότερη συγκέντρωση των συστατικών (κατεχίνες και καφεΐνη) από ό,τι το τυπικό πράσινο τσάι που παρασκευάζεται από ένα φακελάκι τσαγιού και βραστό νερό. Ένα τυπικό παρασκεύασμα πράσινου τσαγιού (250 ml) περιέχει 50-100 mg κατεχίνες και 30-40 mg καφεΐνης. Τυποποιημένα ροφήματα πράσινου τσαγιού με κατεχίνες (GTC), συμπληρώματα και εκχυλίσματα έχουν αναπτυχτεί για ερευνητικούς σκοπούς ή εμπορικά, σε μια προσπάθεια να παρέχουν ομοιόμορφη επίπεδα του πρότυπου GTC ή / και EGCG. Η πλειονότητα αυτών των προϊόντων περιέχει GTC, που είναι ισοδύναμα με τρεις ή περισσότερες μερίδες του πράσινου τσαγιού. Η κατανάλωση του πράσινου τσαγιού φαίνεται να επάγει μια μικρή, κλινικά μη σημαντική απώλεια βάρους σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ενήλικες, χωρίς να επηρεάζει άλλα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά ούτε και τη διατήρηση της απώλειας. Τα δεδομένα έδειξαν ότι η εθνότητα και η συνήθης πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να τροποποιούν το αποτέλεσμα. Συνεπώς είναι αναγκαία περισσότερη διερεύνηση του θέματος με μελέτες μεγαλύτερης  διάρκειας.

ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΚΑΦΕΣ

Ένα συμπλήρωμα που έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα τον τελευταίο καιρό είναι ο πράσινος καφές. Ο πράσινος καφές είναι ένα συμπλήρωμα, που προκύπτει από πράσινο μη καβουρδισμένο καφέ σε κόκκους. Το συμπλήρωμα αυτό είναι διαθέσιμο σε μορφή κάψουλας ή σε μορρφή ροφήματος. Περιέχει καφεΐνη και χλωρογενικό οξύ, ένα πολυφαινολικό αντιοξειδωτικό, το οποίο εκτιμάται  ότι βοηθάει στον έλεγχο του βάρους. Oι απόψεις, βέβαια, για την αποτελεσματικότητα του πράσινου καφέ στο αδυνάτισμα διίστανται. Υπάρχει σημαντική ανομοιογένεια μεταξύ των μελετών, οπότε και είναι δύσκολη η διεξαγωγή σαφούς συμπεράσματος. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν περισσότερες και αυστηρότερες κλινικές δοκιμές για την αξιολόγηση του πράσινου καφέ ως εργαλείο απώλειας βάρους.

RASBERRIES KETONES

Οι κετόνες βατόμουρου είναι χημικές ενώσεις που βρίσκονται σε κόκκινα βατόμουρα, μούρα, ροδάκινα, σταφύλια. Οι ουσίες αυτές δίνουν στα μούρα το χαρακτηριστικό άρωμά τους. Μέχρι πρόσφατα οι κετόνες βατόμουρου είχαν χρησιμοποιηθεί αρχικά από τις βιοτεχνίες αρωμάτων και τις βιομηχανίες τροφίμων, αλλά πια πωλούνται σε μορφή συμπληρώματος διατροφής. Οι κετόνες βατόμουρου έχουν θεωρηθεί ως το επόμενο θαύμα για το αδυνάτισμα, με τους κατασκευαστές τους να ισχυρίζονται ότι βοηθούν το σώμα να «καίει» λίπος πιο αποτελεσματικά, βοηθώντας στην απώλεια βάρους. Οι κετόνες βατόμουρου δεν έχουν ελεγχθεί από επιστημονικές μελέτες σε ανθρώπους. Δεν υπάρχει δηλαδή καμία επιστημονική μελέτη που να δείχνει ότι οι κετόνες βατόμουρου πράγματι καίνε το λίπος ή επιταχύνουν την απώλεια βάρους. Οι δυσμενείς επιδράσεις που πιθανόν υπάρχουν στους ανθρώπους από την κατανάλωση μιας σχετικά υψηλής δόσης ομοίως δεν έχουν ακόμα μελετηθεί. Τα ευρήματα από αυτές τις έρευνες φαίνονται ενδιαφέροντα αλλά βρίσκονται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο. Πριν λοιπόν από την επευφημία του σκευάσματος σχετικά με την απώλεια βάρους, θα πρέπει να περιμένουμε ώστε να ολοκληρωθούν ορισμένες μελέτες διπλά τυφλές σε ανθρώπους και να μελετηθούν τι πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν από τη λήψη αυτού του προϊόντος και σε ποιες δόσεις.

ΧΥΜΟΣ ΛΕΜΟΝΙΟΥ

Στο κοινό είναι ευρέως διαδεδομένη η αντίληψη ότι ο χυμός λεμονιού, και συγκεκριμένα η κατανάλωση νερού μαζί με χυμό λεμονιού, μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα και στη μείωση του σωματικού λίπους. Οι βιβλιογραφικές αναφορές σε ό,τι αφορά αυτούς τους ισχυρισμούς είναι πολύ περιορισμένες. Παρά το γεγονός ότι είναι ευρέως διαδεδομένη στο κοινό η αντίληψη ότι η κατανάλωση χυμού λεμονιού μπορεί να μειώσει το σωματικό λίπος και να συμβάλλει στην απώλεια βάρους, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτό τον ισχυρισμό. Ο χυμός του λεμονιού είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής, δεν μπορεί, όμως, να υποστηριχθεί ότι η κατανάλωσή του μπορεί να συμβάλει στην απώλεια σωματικού λίπους ή στη μείωση του σωματικού βάρους.