Επιστήμονες στις ΗΠΑ, με επικεφαλής την Ελληνίδα Δρ Έλενα Μάτσα, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια και με τη συμμετοχή ενός ακόμη Έλληνα, του επίκουρου καθηγητή καρδιοθωρακοχειρουργικής του Στάνφορντ Ιωάννη Καρακίκη, δημιούργησαν και μελέτησαν στο εργαστήριο κύτταρα μυοκαρδίου από πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, που είχαν πάρει από επτά ανθρώπους.

Διαπιστώθηκε ότι αυτά τα εργαστηριακά κύτταρα του μυός της καρδιάς λειτουργούν από γενετικής πλευράς όπως τα φυσικά κύτταρα μέσα στο σώμα και έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάσταστο για την μελέτη των πιθανών επιπτώσεων που μπορούν να έχουν τα φάρμακα σε καρδιοπαθείς.

Η δυνατότητα δημιουργίας βλαστικών κυττάρων από κύτταρα του δέρματος ή του αίματος έχει φέρει επανάσταση στην εξατομικευμένη ιατρική. Η δυνατότητα να δοκιμάζεται εκ των προτέρων σε κύτταρα της καρδιάς του ασθενούς, πώς θα αντιδράσει σε μια νέα φαρμακευτική θεραπεία, αποτελεί σημαντική εξέλιξη.

Το 30% των φαρμάκων που δοκιμάζεται σε κλινικές δοκιμές, τελικά αποσύρεται λόγω τοξικότητας και ανησυχιών για την ασφάλεια της καρδιάς των ασθενών. Τα εργαστηριακά κύτταρα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για τον έλεγχο της τοξικότητας των νέων φαρμάκων, π.χ. για την καρδιομυοπάθεια.

Η σχετική δημοσίευση, σύμφωνα με το ΑΠΕ, έγινε στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας "Cell Stem Cell"