Παρασκεύασαν το νέο χάπι από το μηδέν, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές και αφού δοκίμασαν πάνω από τέσσερα τρισεκατομμύρια διαφορετικές χημικές αλληλεπιδράσεις, μέσα σε δύο, μόλις, εβδομάδες. 

Μεγάλος αριθμός ασθενών υποφέρει από χρόνιους πόνους και παίρνει μορφίνη για να μπορέσει να αντέξει. Όμως αυτό το φάρμακο έχει πολύ σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, προκαλώντας ακόμη και τον θάνατο σε περιπτώσεις υπερδοσολογίας. Επιπλέον προκαλεί εθισμό.

Οι ερευνητές, μεταξύ των οποίων ο Βrian Kobilka, καθηγητής φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, που βραβεύτηκε με βραβείο Νόμπελ το 2012, δοκίμασαν το νέο αναλγητικό σε ποντίκια με πολύ καλά αποτελέσματα - σχετική ανακοίνωση έγινε στο περιοδικό "Nature".

Το νέο φαρμακευτικό μόριο, με την προσωρινή ονομασία ΡΖΜ21, είναι άσχετο με τα υπάρχοντα οπιούχα φάρμακα από χημικής άποψης, πράγμα που, όπως έδειξαν τα φαρμακολογικά τεστ, του επιτρέπει να δρα μέσω διαφορετικών βιολογικών μηχανισμών σε σχέση με την μορφίνη.

Οπωσδήποτε θα χρειασθούν περισσότερες μελέτες σε βάθος χρόνου για να επιβεβαιωθεί ότι το φάρμακο δεν προκαλεί εθισμό και ότι είναι ασφαλές και για τους ανθρώπους. Κι αν αυτό συμβεί, τότε οι γιατροί θα έχουν στα χέρια τους ένα νέο «όπλο» κατά του πόνου, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι θάνατοι από υπερβολική δόση οπιούχων φαρμάκων (μορφίνης, κωδεΐνης, οξυκωδόνης, υδροκωδόνης κ.ά.) εμφανίζει συνεχή αύξηση εδώ και δεκαετίες. Όμως η σύγχρονη ιατρική βασίζεται σε αυτά, καθώς δεν διαθέτει άλλο πιο αποτελεσματικό τρόπο να μπλοκάρει τον πόνο.

«Η μορφίνη έχει μεταμορφώσει την ιατρική. Είναι, όμως, επικίνδυνη, γι' αυτό εδώ και χρόνια αναζητούμε έναν ασφαλέστερο αντικαταστάτη της» δήλωσαν οι ερευνητές.