Την αντίδραση των φαρμακοποιών προκάλεσαν τα σχόλια του γ.γ. της του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρη Βαρνάβα  με αφορμή την απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού να αποσυρθούν από τα ράφια των φαρμακείων τα "νερά για βρέφη".

Ο κ.Βαρνάβας με σχετική ανάρτησή του στο ygeianet.gr δήλωσε πως "Κυκλοφορούν δεκάδες αγύρτες στην ελληνική κοινωνία. Από τον αλήστου μνήμης Καματερό μέχρι τους κομπογιαννίτες που πουλούν θαυματουργά κομποσκοίνια. Είναι όμως πρώτη φορά που οι φαρμακοποιοί βάζουν στα φαρμακεία τους ένα προϊόν τέτοιας κατηγορίας, το οποίο δεν διαθέτει καμιά επιστημονική τεκμηρίωση. Όταν ένας επιστημονικός κλάδος δεν προσπαθεί να συγκρατήσει τα μέλη του που επιδίδονται σε αντιποίηση επαγγέλματος χορηγώντας φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού, όταν γεμίζουν τα φαρμακεία με είδη ένδυσης και υπόδησης, ήταν βέβαιο ότι θα έφταναν κάποια στιγμή στο σημείο να εμπορεύονται και νερά για βρέφη".

Η δήλωση αυτή, πυροδότησε τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κώστα Λουράντο, ο οποίος δήλωσε:"Ο κύριος Βαρνάβας ο οποίος ως πρόεδρος εκπροσωπεί έναν πολύ αξιόλογο υγειονομικό κλάδο, καλό θα ήταν να ασχοληθεί με τον κλάδο του και τα νοσοκομεία, μια και του δίνεται η ευκαιρία να ... "επιτύχει" κάτι τώρα που το κόμμα του είναι στην εξουσία, και να σταματήσει να δικαιολογεί την παρουσία του στα κοινά και ιδιαίτερα στην πολιτική σκηνή επιτιθέμενος συνέχεια εναντίον των φαρμακοποιών.

Εκτός από κόμπλεξ που πιθανώς διακατέχεται προερχόμενο ίσως από ανεκπλήρωτα παιδικά του όνειρα, οτιδήποτε άλλο, ανήκει σε άλλα προσωπικά απωθημένα...".

Αντίστοιχη ήταν και η απάντηση του γραμματέα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύση Ευγενίδη, ο οποίος σημείωσε: "Για άλλη μια φορά ο κ. Βαρνάβας ασχολείται με τους φαρμακοποιούς, αντί να ασχολείται με τα κακώς κείμενα του κλάδου του. Στο χώρο της ιατρικής όμως, τα ατυχή περιστατικά είναι περισσότερα και με πιο σοβαρές επιπτώσεις. 

Ελπίζω κάποια στιγμή να τον φωτίσει ο Θεός να αντιληφθεί ότι ο κόσμος περιμένει από αυτόν να ασχολείται με τα προβλήματα του δικού του κλάδου και τις επιπτώσεις τους στην κοινωνία".