Μελέτη από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Κίνα, που δημοσιεύθηκε στο Science, υποστηρίζει ότι η χορήγηση αντιβιοτικών πρέπει να μειωθεί σε λιγότερες από εννέα ημερήσιες δόσεις τον χρόνο για κάθε άνθρωπο, σε μια προσπάθεια να προληφθεί - κατά το δυνατόν - η επέκταση και η καταστροφική επίδραση των υπερμικροβίων.

Έχει υπολογιστεί ότι το 2050 θα πεθαίνουν δέκα εκατομμύρια άνθρωποι τον χρόνο σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας της μικροβιακής αντοχής. Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο εντοπίστηκε ο πρώτος άνθρωπος, στον οποίο "δεν πιάνουν" τα αντιβιοτικά (σχετικό ρεπορτάζ ΕΔΩ).

Όπως γράφουν οι ερευνητές: "Προτείνουμε καμία χώρα να μην χρησιμοποιεί στο εξής πάνω από 8.54 ημερήσιες δόσεις αντιβίωσης για τον καθένα τον χρόνο. Εκτιμούμε ότι αυτή η δόση από αντιβιοτικά θα μείωνε τη χρήση κατά 17.5% στον πλανήτη".

Εννοείται ότι όσοι έχουν μεγάλη ανάγκη τα αντιβιοτικά για να επιβιώσουν, όπως χειρουργημένοι ασθενείς, ασθενείς με κυστική ίνωση ή άτομα με πολύ αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, θα μπορούν να παίρνουν περισσότερες δόσεις.

"Περαιτέρω μειώσεις στη χρήση των αντιβιοτικών θα μπορούσαν να επιτευχθούν μέσα από καμπάνιες, με τη συμβολή γιατρών και ασθενών, ειδικά σε περιπτώσεις, όπως η εποχική γρίπη" επισημαίνεται στην έγκυρη επιθεώρηση.

Η γρίπη είναι ιός και τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία επίδραση πάνω του, αλλά πολλοί άνθρωποι απαιτούν από τους γιατρούς να τα συνταγογραφούν ή, ακόμη χειρότερα, τα παίρνουν μόνοι τους από το φαρμακείο. Η Ελλάδα είναι μια τέτοια περίπτωση και, μάλιστα, στον σχετικό Ευρωπαϊκό χάρτη κατέχει την πρώτη θέση, παρόλες τις καμπάνιες ευαισθητοποίησης του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Επιπλέον οι ειδικοί τονίζουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου μπορεί μια χαρά να τα βγάλει πέρα με διάφορες μικροβιακές μολύνσεις, χωρίς να πάρει ο πάσχων αντιβίωση.

Πέρα από τους ανθρώπους, όμως, αντιβιοτικά δίνονται και στα ζώα, όχι όταν αρρωσταίνουν, αλλά για να αναπτυχθούν ταχύτερα - κάτι που, επίσης, ευνοεί την ανάπτυξη και τη δράση των σούπερ μικροβίων.

Οι επικεφαλής της μελέτης, "μεγάλα κεφάλια" διεθνώς, προτείνουν να σταματήσει η χορήγηση αντιβιοτικών και στα ζώα, ίσως μέσα σε έναν χρονικό ορίζοντα πέντε ετών. 

"Αυτό θα μπορούσε να αποτρέψει την αύξηση κατά 67% στη χρήση στα ζώα, ως το 2030" όπως εξήγησαν, χαρακτηρίζοντας, για άλλη μια φορά η μικροβιακή αντοχή ως παγκόσμια απειλή.