Ασθένειες "ξεχασμένες" που επανεμφανίζονται... Ένα σενάριο τρόμου για τον πλανήτη. Αυτή τη φορά υπάρχει φόβος για την επανάκαμψη της ευλογιάς.

Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1890 ξέσπασε μεγάλη επιδημία ευλογιάς σε μία πόλη κοντά στον ποταμό Κολύμα στην ανατολική Σιβηρία. Το 40% του πληθυσμού της πόλης πέθανε και οι σωροί ετάφησαν γρήγορα κάτω από το μονίμως παγωμένο χώμα.

Φέτος το καλοκαίρι, όμως, ορισμένα τμήματα της Σιβηρίας λιώνουν με ρυθμό τριπλάσιο από τον συνηθισμένο, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και τα νερά από τις πλημμύρες του Κολύμα έχουν αρχίσει να διαβρώνουν τις όχθες του. Αυτό έχει ως επακόλουθο να αρχίζουν να έρχονται στην επιφάνεια τα σώματα των θυμάτων της ευλογιάς και οι ειδικοί φοβούνται για τις δυνητικές συνέπειες του φαινομένου.

Τις ανησυχίες τους ενέτεινε η επιδημία άνθρακα στη χερσόνησο Γιαμάλ στη βόρεια Σιβηρία. Η επιδημία έχει μολύνει τουλάχιστον 24 άτομα, κοστίζοντας τη ζωή σε ένα παιδί, ενώ αφάνισε περισσότερους από 2.300 ταράνδους και τοπικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το λιώσιμο των πάγων επέτρεψε στο φονικό βακτήριο του άνθρακα να βγει από το χώμα, έπειτα από επτά δεκαετίες απουσίας από την περιοχή.
Η πηγή του άνθρακα πιθανώς ήταν οι σωροί ανθρώπων ή ταράνδων, που είχαν κάποτε πεθάνει από αυτόν.

Όπως δήλωσε ο Δρ Μπόρις Κερσενγκόλτς, αναπληρωτής διευθυντής Έρευνας στο Ινστιτούτο Βιολογικών Προβλημάτων της Κρυολιθοζώνης (IBPC) στο Γιακούτσκ, την εποχή της επιδημίας του 1890 οι σωροί είχαν ταφεί κάτω από την ανώτατη στοιβάδα των μόνιμων πάγων της Σιβηρίας και κοντά στις όχθες του ποταμού Κολύμα, οι οποίες έχουν αρχίσει, πλέον, να διαβρώνονται.

Τους τάφους έχουν, ήδη, επισκεφθεί ειδικοί στα λοιμώδη νοσήματα από τον Κλάδο Σιβηρίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, είπε ο Δρ Σεργκέι Νετέσωφ, καθηγητής Μοριακής Ιολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Νοβοσιμπίρσκ.
Όπως διαπίστωσαν, οι σωροί φέρουν εμφανή σημάδια πληγών, που μοιάζουν με αυτές που προκαλούσε η ευλογιά, ενώ, μολονότι δεν εντοπίστηκε ο ιός που την προκαλεί, βρέθηκαν τμήματα του DNA του.

Εξάλλου την περασμένη Παρασκευή απεβίωσε ο Αμερικανός επιδημιολόγος Ντόναλντ Χέντερσον, πρώην επικεφαλής της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που εξάλειψε την ευλογιά. Ο Χέντερσον έφυγε σε ηλικία 87 ετών, από επιπλοκές μετά από κάταγμα στο ισχίο.