Η αντίσταση στην υπερφαγία αυτών των τροφών αποτελεί πρόκληση, τόσο για τους αδύνατους, όσο και gia τους παχύσαρκους ή υπέρβαρους ανθρώπους, με αποτέλεσμα συχνά να ενδίδουν στους πειρασμούς - συμπεριφορά που μπορεί να καταστεί eπικίνδυνη και ανθυγιεινή.

«Μια διατροφή που βασίζεται στο μέτρο, μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς, υπερτασικούς, και εν γένει τους ανθρώπους με προβλήματα υγείας, να βελτιώσουν τους δείκτες τους και να χάσουν βάρος. Το πρόβλημα προκύπτει από την ερμηνεία που δίνει ο καθένας στον όρο “μέτρο”» επισημαίνει ο γενικός χειρουργός, εξειδικευμένος στην παχυσαρκία Δρ. Γιώργος Σπηλιόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα, παρότι η συμβουλή των γιατρών για κατανάλωση τροφής «με μέτρο» θα μπορούσε να θεωρηθεί καλή πρακτική, προκειμένου ο άνθρωπος να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή, νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Georgia δείχνει ότι μπορεί να αποτελέσει παγίδα και να μην οδηγήσει στην επιθυμητή απώλεια ή διατήρηση του βάρους, λόγω του ευρέως φάσματος ερμηνειών, που μπορούν να δοθούν.

Αιτία είναι η τάση ερμηνείας του όρου «μέτρο», ανάλογα με τον βαθμό που κάποιος αγαπάει ένα φαγητό, ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Michelle vanDellen, επίκουρος καθηγήτρια στο τμήμα ψυχολογίας του Franklin College of Arts and Sciences. Το μέτρο του καθένα είναι σχετικό, όπως ανέφερε, καθώς η κατανάλωση φαγητού με «μέτρο» δεν συγκεκριμενοποιεί την ποσότητα, ώστε να είναι ξεκάθαρη η διατροφική συμπεριφορά που πρέπει να υιοθετήσουν οι ενδιαφερόμενοι.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Appetite, περιγράφει τις έννοιες του «μέτρου» σύμφωνα με τις αντιλήψεις των ανθρώπων. Τα ευρήματα βασίζονται σε αποτελέσματα διαφόρων μελετών που διεξήγαγε η ομάδα στο εργαστήριο και online.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν πως μετέφραζαν τη λέξη μέτρο για την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων, όπως π.χ. για τα μπισκότα. Ρώτησαν πόσα μπισκότα μπορούν να φάνε, όταν τους συστήνεται να τρώνε με μέτρο, με πόσα θα ήταν ικανοποιημένοι και πόσα θεωρούσαν ότι έπρεπε να τρώνε.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που συνέλεξαν και επεξεργάστηκαν οι ερευνητές, τόσο οι αδύνατοι όσο και οι υπέρβαροι άνθρωποι τείνουν να σκέφτονται το μέτρο μέσα από τη δική τους οπτική γωνία και να υπερβάλουν.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ερευνητική ομάδα, οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι, όταν πρέπει να φάνε με μέτρο, δεν σημαίνει να υπερκαταναλώσουν τροφή, οπότε τρώνε λιγότερη απ’ όση θα ήθελαν. Όμως πάντα καταναλώνουν περισσότερη απ’ όσο θα έπρεπε.

«Εάν λάβει κανείς υπόψη του τις διαστάσεις που έχει πάρει η παχυσαρκία σήμερα στον δυτικό κόσμο, η διατροφή που στηρίζεται στο «μέτρο», λόγω της υποκειμενικότητας της ερμηνείας του όρου, δεν μπορεί να αποτελέσει σωστό οδηγό» εξηγεί ο διακεκριμένος χειρουργός.

Τα ολοένα δημοφιλέστερα κινήματα που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια, με υποστηρικτές ανθρώπους που πιστεύουν ότι πρέπει να αρνούνται τη δίαιτα, αλλά να τρώνε με μέτρο, δεν προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια σε εκείνα τα άτομα που επιβάλλεται για λόγους υγείας να χάσουν βάρος. Η πρακτική αυτή είναι αναποτελεσματική και αιτία είναι η τάση των ανθρώπων να τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες από τα αγαπημένα τους φαγητά.