Πρόσω ολοταχώς, για την τιμολόγηση 612 νέων φαρμάκων, βάζει τώρα το υπουργείο Υγείας, καθώς χθες το μεσημέρι εστάλη από τον ΕΟΦ η λίστα με τις τιμές των παραπάνω νέων προϊόντων, επιβεβαιώνοντας το σχετικό δημοσίευμα του Healthmag (εδώ).

Από τα 612 νέα ιδιοσκευάσματα, τελικά δόθηκε τιμή σε 588, αφού τα 24 που αρχικά δεν είχαν τιμολογηθεί, παρέμειναν ως είχαν και δεν κοστολογήθηκαν τελικά.

Στο σύνολο των νέων φαρμάκων περιλαμβάνονται 48 νέες δραστικές ουσίες, 77 νέα προϊόντα αναφοράς, 354 γενόσημα, 31 υβριδικά, 16 όμοια βιολογικά, 45 καλώς καθιερωμένης χρήσης, 2 παραδοσιακής φυτικής προέλευσης, 18 με γνωστή δραστική, 32 που υπέβαλαν αίτηση συγκατάθεσης και 545 που υπέβαλαν πλήρη αίτηση.

Επίσης από το σύνολο των νέων φαρμάκων 44 αφορούν νέες μορφές με πατέντα, 6 καλώς καθιερωμένη χρήση, 20 με σταθερό συνδυασμό, 25 υβριδικά, 158 νέα γενόσημα, 27 νέες μορφές, 11 ιδιοσκευάσματα συν-προώθησης.

Με τα νέα αυτά φάρμακα θα ασχοληθεί η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκωνη οποία αναμένεται να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να επανεξετάσει τις τιμές και να προχωρήσει η έκδοση νέου δελτίου τιμών φαρμάκων μετά την έγκριση από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Για τις τιμές που θα εγκριθούν, οι φαρμακευτικές θα μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις για τις οποίες, εφόσον υιοθετηθούν από το υπουργείο Υγείας, θα υπάρξει νέο διορθωτικό δελτίο τιμών για τα νέα φάρμακα, καθώς κατά την αναμενόμενη συνεδρίαση δεν θα υπάρξει ακρόαση των εταιριών.