Σε συνεργασία με το ελληνικό κράτος και τους πολιτειακούς θεσμούς, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός αναμένεται να προχωρήσει τους επόμενους 3 μήνες στην υλοποίηση εκτάκτου σχεδίου δράσης, ύψους 300.000 ελβετικών φράγκων. Το σχέδιο περιλαμβάνει την πραγματοποίηση σειράς διανομών ανθρωπιστικής βοήθειας, και πιο συγκεκριμένα κιτίων ξηράς τροφής, ατομικής υγιεινής, βρεφικών ειδών, πόσιμου νερού, σε περίπου 10.000 νεοεισερχομένους μετανάστες και πρόσφυγες, που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και έχουν εισέλθει στην ελληνική επικράτεια. Η χρηματοδότηση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου γίνεται από το ταμείο DREF , (Disaster Relief Emergency Fund). 
Η πρώτη φάση του προαναφερομένου ξεκινά από σήμερα στην Κω, η οποία έχει ήδη δεχθεί ισχυρή πίεση από την αυξανόμενη μεταναστευτική ροή, ενώ θα ακολουθήσει άμεσα η νήσος Λέσβος και στη συνέχεια τα νησιά της Σάμου και της Χίου.

Σημειώνεται πως ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών στην περιοχή «Ελαιώνας», με παρουσία Κοινωνικών Λειτουργών, εκπαιδευμένων εθελοντών Κοινωνικής Πρόνοιας, Νοσηλευτικής καθώς και Σαμαρειτών, σε δύο βάρδιες. Οι εθελοντές, κυρίως, έχουν αναλάβει τη διανομή του φαγητού (3 γεύματα ημερησίως) στους φιλοξενούμενους, καθώς και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, στον παιδότοπο του Κέντρου.

Κοινωνικοί λειτουργοί του Ε.Ε.Σ. θα βρίσκονται στο χώρο σε καθημερινή βάση, ώστε να επιλαμβάνονται περιπτώσεων που χρήζουν υποστήριξης ή παραπομπών σε εξειδικευμένες υπηρεσίες.
Την ευθύνη συντονισμού και λειτουργίας του Κέντρου και όλες τις δράσεις έχουν αναλάβει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Πρόνοιας.