Εβδομάδα σημαντικών εξελίξεων αναμένεται να είναι η ερχόμενη για τον κλάδο του φαρμάκου καθώς μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου και την –κατά πάσα πιθανότητα- οριστικοποίηση του νέου πολιτικού τοπίου, Υπουργείο Υγείας και Φαρμακοβιομηχανία θα καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων ώστε να «αποκωδικοποιηθεί» το νέο πλαίσιο. Αν και πληροφορίες της αγοράς σημειώνουν ότι πέρα από το μεγάλο θέμα της μείωσης της τιμής των γενοσήμων στο 32,5% οι υπόλοιπες αλλαγές που επιφέρει το μηνμόνιο έχουν σε γενικές γραμμές ήδη θεσμοθετηθεί, θα πρέπει και πάλι να υπάρξουν καποιες διευκρινιστές υπουργικές αποφάσεις. 
Μέχρι στιγμής και λόγω της θερινής περιόδου, οι επαφές των δυο πλευρών δεν έχουν προχωρήσει σε βάθος. Έτσι αναμένεται σειρά συναντήσεων την επόμενη εβδομάδα. Τα θέματα που χρήζουν διευκρίνισης είναι αφενός το ειδικό τέλος του 15% επί των πωλήσεων του 2011, αλλά και η τιμολόγηση βάση λήξης της περιόδου προστασίας ενός φαρμάκου η οποία στο μνημόνιο προσδιορίζεται ως «περίοδος προστασίας των δεδομένων» (data protection period) και όχι περίοδος προστασίας της πατέντας της δραστικής. Για το δεύτερο αυτό ζήτημα πάντως υπάρχει διαβεβαίωση ότι δεν θα αλλάξει κάτι. 
Την ίδια στιγμή το υπουργείο και η αγορά προετοιμάζονται και για την επικείμενη ανακοστολόγηση η οποία αναμένεται μέσα στο Σεπτέμβριο. 
Παράλληλα να σημειώσουμε ότι με ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ στα πλαίσια της διαδικασίας τιμολόγησης νέων φαρμακευτικών προϊόντων αναφοράς, για τα οποία έχουν υποβληθεί αιτήματα, έχει ζητήσει από τις φαρμακευτικές να αποστείλουν μέχρι και τις 23-08-2015 τα επικαιροποιημένα  φύλλα έρευνας- δηλώσεις στοιχείων και τιμών των προϊόντων αναφοράς. Οι φαρμακευτικές βέβαια δηλώνουν ότι ο χρόνος μέχρι την ερχόμενη Κυριακή είναι ελάχιστος καθώς για την σύσταση των συγκεκριμένων φύλλων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι τιμές από 27 χώρες ώστε να προσδιοριστούν οι τρεις χαμηλότερες. 
Μια σημαντική παράμετρος η οποία χρήζει περαιτέρω διαχείρισης είναι τι θα γίνει με την πολύ χαμηλή τιμή των γενοσήμων η οποία επιβάλλεται. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει ήδη δηλώσει πως η τιμή των γενοσήμων σε αυτό το επίπεδο κάνει απαγορευτική την παραγωγή στη χώρα. Μένει λοιπόν να δούμε πως το υπουργείο θα διαχειριστεί την κατάσταση και από τη στιγμή μάλιστα που δεν είναι εφικτή η ευελιξία λόγω του μνημονίου, ποια θα είναι τα αναπτυξιακά κίνητρα που μπορούν να δοθούν . 
Ακόμη με δεδομένη τη διατήρηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης στα 2 δις. ευρώ και την μείωση της διάθεσης πόρων για τα μη προστατευμένα φάρμακα από τη στιγμή που η τιμή θα μειωθεί, θα πρέπει να προσδιοριστεί πλέον και το μέρος της δαπάνης το οποίο θα κατευθυνθεί στα νέα καινοτόμα. Για τη συγκεκριμένη αυτή κατηγορία η αγορά περιμένει και τις διατάξεις για τον κλειστό προϋπολογισμό. 
Τέλος ένα θετικό στοιχείο που προκύπτει από το μνημόνιο είναι ότι τα χρέη προς τις φαρμακευτικές και γενικότερα προς του παρόχους υγείας θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί μέχρι το τέλος του 2016. Βέβαια πολύ πιθανό οι απαιτήσεις των προμηθευτών να πρέπει να μειωθούν.