Παράδειγμα προς αποφυγή αποτελεί ο δήμος Ευρώτα, που γλύτωσε από την ελονοσία ύστερα από έξι χρόνια, δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, μετά τις δηλώσεις του δημάρχου Ευρώτα Γ. Γρυπιώτη για το θέμα.

Ο κ. Πατούλης με δήλωσή του σημείωσε πως "ως Έλληνες και ως ιατροί χαιρόμαστε που μετά από 6 χρόνια περιθωριοποίησης και αποκλεισμού ο Δήμος Ευρώτα, φέτος, για πρώτη χρονιά, δεν εμφάνισε κρούσμα ελονοσίας". 

Πρόσθεσε όμως ότι "ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Γ. Γρυπιώτης, ατυχώς, επιζητώντας, ίσως, μόνο λίγη δημοσιότητα, με δηλώσεις του, επιβεβαιώνει ουσιαστικά την ακρίβεια των όσων επί σειρά ημερών αναφέρουμε για την αφύπνιση και ενεργοποίηση της πολιτείας με γνώμονα τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και της υγείας των πολιτών. Επιβεβαιώνει ότι ενώ επί σειρά ετών αποτελούσε ο δήμος του το μοναδικό «μαύρο πρόβατο» στην Ελληνική Επικράτεια, το 2016 δυστυχώς 12 δήμοι αποκλείστηκαν προληπτικά, και ορθώς, από την αιμοδοσία. 

Η προσεκτική ανάγνωση των δηλώσεων του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Προέδρου του δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι κάθε άλλο παρά για «διασπορά ψευδών ειδήσεων για άλλους σκοπούς» δεν επρόκειτο. Το πρόβλημα της ελονοσίας, όπως και ο ίδιος επιβεβαιώνει, ήταν μέχρι σήμερα εντελώς περιορισμένο στο δήμο του και μόνο, προφανώς από παραλείψεις και ολιγωρία των υπευθύνων, κάτι που ευτυχώς επιτυχώς και με σημαντικές δαπάνες των δημοτών και του κράτους αντιμετωπίσθηκε φέτος". 

Καταλήγοντας ο κ. Πατούλης ευχήθηκε "οι δήμοι που φέτος αποκλείστηκαν να μη χρειαστούν έξι χρόνια δράσεων για την απαλλαγή τους από το σοβαρό αυτό πρόβλημα δημόσιας υγείας, όπως ο Δήμος Ευρώτα, ο οποίος αποτελεί απλώς παράδειγμα προς αποφυγή, αφού στο παρελθόν, υπό την αυτή Διοίκηση, είχε θέσει σε κίνδυνο αποκλεισμού, με τουριστική οδηγία, όλη τη χώρα εξαιτίας του προβλήματος της ελονοσίας".