Την επάρκεια σε αίμα επιβεβαίωσε η σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας σχετικά με το θέμα, σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό περιοχών ορισμένων δήμων από την αιμοδοσία, λόγω ελονοσίας.

Η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) Χάρις Ματσούκα, χαρακτήρισε τη σύσκεψη προληπτική, ώστε να αποφευχθούν ελλείψεις λόγω ελονοσίας και τόνισε ότι "δεν υπάρχει έλλειψη αίματος" και "αν φροντίσουμε να εξασφαλίσουμε και λίγες ποσότητες παραπάνω, δεν θα υπάρχει πρόβλημα ούτε στο μέλλον". 

Όσον αφορά την αιμοδοσία στις περιοχές όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα ελονοσίας, η πρόεδρος του ΕΚΕΑ υπογράμμισε πως έχει εφαρμοστεί αποκλεισμός αιμοδοτών και όχι καραντίνα, ο οποίος μάλιστα αφορά συγκεκριμένα δημοτικά διαμερίσματα και όχι ολόκληρους τους δήμους.

Στη σύσκεψη, συζητήθηκε ένα εθνικό σχέδιο για την αναζήτηση εναλλακτικών δράσεων σε περίπτωση έλλειψης και επιβεβαιώθηκε η συνήθης δυνατότητα προσφυγής στην τράπεζα αίματος των ενόπλων δυνάμεων. 

Απαράδεκτος όρος η "καραντίνα"
Απαράδεκτη, χαρακτήρισε από την πλευρά του τη λέξη "καραντίνα" ο καθηγητής και μέλος της διοίκησης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, Π. Παναγιωτόπουλος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η νόσος εξελίσσεται σύμφωνα με τα αναμενόμενα, και πρόσθεσε ότι εφαρμόζονται μέτρα ρουτίνας. Υπογράμμισε ότι υπήρξαν έτη που τα ενδημικά περιστατικά έφθασαν τα 40, χωρίς να γίνεται θέμα, και σημείωσε πως ακόμη, μπορεί να αναμένεται αύξηση στα σημερινά κρούσματα.

“Τα εισαγόμενα κρούσματα δεν έχουν επίπτωση στη δημόσια υγεία, εφόσον έχουν διαγνωστεί”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος, συμπληρώνοντας πως "οι ασθενείς αυτοί λαμβάνουν θεραπεία και δεν μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο, μέσω των κουνουπιών".

Το ενδιαφέρον εντοπίζεται στα περιστατικά εγχώριας μετάδοσης, γι΄ αυτό, “στο αίμα είμαστε ακραία σχολαστικοί”, προσέθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, αναγνωρίζοντας τις κακές συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχει έκτακτο θέμα δημόσιας υγείας.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός υπογράμμισε ότι “η χώρα είναι απολύτως ασφαλής υγειονομικά. Δεν υπάρχει υγειονομική βόμβα”, και πρόσθεσε ότι την ίδια άποψη έχουν ευρωπαϊκοί και αμερικανικοί φορείς.

Σχέδιο εθελοντικής αιμοδοσίας

“Χειριζόμαστε το θέμα με επάρκεια και αξιοπιστία”, ανέφερε ο κ. Ξανθός τονίζοντας πως "είναι απαραίτητο να έχουμε ένα επικαιροποιημένο εθνικό σχέδιο που θα επιτρέψει την ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας, τον καλύτερο συντονισμό των αιμοδοσιών με το ΕΚΕΑ, την ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος με το εθνικό μητρώο εθελοντών αιμοδοτών και την ιχνηλασιμότητα του αίματος, από το δότη στο λήπτη. Αυτό το σύστημα είναι σε εξέλιξη και με την ολοκλήρωση του, το ΕΚΕΑ θα μπορεί σε πραγματικό χρόνο να γνωρίζει ανάγκες και ελλείψεις και να παρεμβαίνει.

Σχετικά με τις συνθήκες στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων, ο υπουργός παραδέχθηκε πως πρέπει να βελτιωθεί η κατάσταση αν και έχουν γίνει κινήσεις προς τη θετική κατεύθυνση. Υπογράμμισε όμως, ότι η δημόσια υγεία δεν μπορεί να είναι αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης".

Με αφορμή τις βολές που έχει δεχθεί, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, δήλωσε πως οφείλει να κάνει τη δουλειά του όσο έχει την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού και του υπουργού Υγείας.

Και πρόσθεσε ότι το σχέδιο για το αίμα εφαρμόζεται με συνέπεια και θα συνεχίσει να εφαρμόζεται με αυτό τον τρόπο. Από την πλευρά του, χαρακτήρισε επίσης, απαράδεκτη τη χρήση της λέξης καραντίνα, ιδίως από επιστήμονες.

Όσο για τα κρούσματα, δήλωσε πως είναι καλύτερο να αυξάνονται, γιατί γίνεται διάγνωση και δίνεται θεραπεία και πρόσθεσε πως το σχέδιο "Μερόπη" λειτουργεί και θα ενισχυθεί με το ευρωπαϊκό κονδύλι που εγκρίθηκε για τους πρόσφυγες.

Σχετικά με τους αεροψεκασμούς, ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ότι έγιναν όπως έπρεπε και σε κάποιες περιπτώσεις, αποτελεσματικότερα από προηγούμενα έτη. Παραδέχθηκε όμως, ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και εκτίμησε ότι μπορεί να λυθούν προβλήματα αν οι συμβάσεις γίνουν τριετείς αντί ετήσιες.