Τέλος τα ψέματα. Αν κι αυτά τα στοιχεία - σοκ δεν κάνουν όσους έχουν παραπανίσια κιλά να ξεκινήσουν προσπάθεια να αδυνατίσουν, τότε μάλλον δεν θα τα χάσουν ποτέ.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine και εκπονήθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) - που είναι τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας - με χρηματοδότηση από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία και τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν συμπεράσματα άλλης πρόσφατης μελέτης, η οποία είχε δείξει ότι όσοι αποφεύγουν την αύξηση του σωματικού βάρους μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης πέντε μορφών καρκίνου.

«Η επιβάρυνση που προκύπτει από τον καρκίνο λόγω υπερβολικού βάρους είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα» αναφέρει ο Dr. Graham Colditz, καθηγητής φαρμακευτικής και χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις και πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του IARC. «Πολλές από τις μορφές καρκίνου που αναγνωρίστηκαν τώρα ως σχετιζόμενες με το υπερβολικό βάρος δεν ήταν γνωστό ότι επηρεάζονται από τα κιλά. Η μετα-ανάλυση καταλήγει στο ξεκάθαρο συμπέρασμα ότι η παχυσαρκία προκαλεί καρκίνο. Και άρα μπορούμε να προλάβουμε τον καρκίνο μέσω της πρόληψης της παχυσαρκίας».

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το υπερβολικό βάρος οδηγεί στην εκδήλωση χρόνιας φλεγμονής στο σώμα και διαταράσσει τη διαδικασία παραγωγής ορμονών, όπως η ινσουλίνη, η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα, παράγοντες που προωθούν την εκδήλωση καρκίνου.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα διατρέχουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο για καρκίνου του οισοφάγου, ενώ οι γυναίκες με υψηλό ΔΜΣ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνου του ενδομητρίου.

Συνολικά, οι μορφές καρκίνου που συνδέθηκαν με το υπερβολικό βάρος είναι: καρκίνος νεφρών, καρκίνος ήπατος, καρκίνος στομάχου, μηνιγγίωμα (εγκεφαλικός όγκος), καρκίνος παγκρέατος, καρκίνος εντέρου, καρκίνος χοληδόχου κύστης, μυέλωμα (καρκίνος μυελού των οστών), καρκίνος μαστού (στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες), καρκίνος ωοθηκών, καρκίνος θυρεοειδούς, καρκίνος οισοφάγου, καρκίνος ενδομητρίου.

Πάντως οι ειδικοί δεν κατάφεραν να καθορίσουν αν τα παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα μπορούν στην πράξη να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου δια της απώλειας των περιττών κιλών.