Κατά καιρούς πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει τα οφέλη του καφέ στην υγεία, αλλά είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται η δράση του ενάντια στον καρκίνο του εντέρου. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές μπορεί να έχει προστατευτική δράση έναντι αρκετών ειδών καρκίνου, όπως μαστού, μελανώματος, ήπατος και προστάτη. Οι Αμερικανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Τσαρλς Φουξ, διευθυντή του Κέντρου Γαστρεντερικού Καρκίνου του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Ντέινα - Φάρμπερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση για τον καρκίνο του εντέρου στο περιοδικό κλινικής ογκολογίας «Journal of Clinical Oncology», μελέτησαν σχεδόν 1.000 καρκινοπαθείς, που είχαν όλοι υποβληθεί σε χειρουργική αφαίρεση όγκου και σε χημειοθεραπεία για καρκίνο εντέρου στο στάδιο 3.

Όσοι ασθενείς έπιναν τουλάχιστον τέσσερις καφέδες τη μέρα (460 μιλιγκράμ καφεΐνης), είχαν το μεγαλύτερο όφελος, καθώς είχαν κατά μέσο όρο 42% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υποτροπή της νόσου, σε σχέση με όσους ασθενείς δεν έπιναν καθόλου καφέ. Επίσης, είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο ή από οποιαδήποτε άλλη αιτία. Δύο έως τρεις καφέδες την ημέρα είχαν μικρότερο όφελος, ενώ σχεδόν αμελητέο ήταν το όφελος με ένα καφέ ημερησίως ή λιγότερο.

Οι περισσότερες περιπτώσεις υποτροπής στον καρκίνο του εντέρου συμβαίνουν μέσα σε μια πενταετία μετά τη θεραπεία και είναι πολύ ασυνήθιστες αργότερα. Στους ασθενείς τρίτου σταδίου, ο καρκίνος έχει φθάσει στους λεμφαδένες, κοντά στον αρχικό όγκο, αλλά δεν υπάρχουν άλλες μεταστάσεις. Στους ασθενείς αυτούς, η πιθανότητα επανεμφάνισης της νόσου είναι περίπου 35%.

Πάντως οι ερευνητές είπαν ότι, προς το παρόν, δεν μπορεί να γίνει κάποια σύσταση για καθημερινή κατανάλωση καφέ, αν δεν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα και από άλλες έρευνες. Ο Φουξ διευκρίνισε ότι η προστατευτική δράση του καφέ δεν αφορά στον «ντεκαφεϊνέ», αν και, όπως είπε, δεν είναι σαφές γιατί η καφεΐνη φαίνεται να δρα προστατευτικά για το έντερο. Επειδή εξάλλου ο καφές έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, αυτό βοηθά έμμεσα στην περίπτωση του καρκίνου του εντέρου. Μια πιθανότητα είναι ότι η συχνή κατανάλωση καφεΐνης αυξάνει την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να χρειάζεται λιγότερη από την εν λόγω ορμόνη. Αυτό, με τη σειρά του, μειώνει τη χρόνια φλεγμονή, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου τόσο για διαβήτη όσο και για καρκίνο.