Ναι. Περνώντας τα χρόνια η μνήμη εξασθενεί. Ναι. Η κινητικότητα δεν είναι το ίδιο εύκολη. Ναι. Η κατάθλιψη είναι στη γωνία. Όμως ερευνητές από το Κέντρο Υγιούς Γήρανσης στο San Diego, με επικεφαλής τον Dilip Jeste, διαπίστωσαν ότι από ένα σημείο και μετά ο άνθρωπος μαθαίνει να διαχειρίζεται το στρες του και τη διάθεσή του και έτσι αισθάνεται πολύ καλύτερα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 1500 άτομα ηλικίας από 21 έως 99 ετών και οι ψυχολόγοι διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι στα 20 ήταν πολύ πιο αγχωμένοι, αγωνιώντας για το μέλλον τους, τις σπουδές, τις δουλειές, τα προσωπικά, από ό,τι οι 90άρηδες, στους οποίους είδαν μια πληρότητα. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο. Όσο μεγαλώνει κάποιος, τόσο πιο ήρεμος είναι - σαν να τα έχει βρει με τη ζωή - και τόσο πιο ευτυχισμένος αισθάνεται. Παράδοξο, μεν, αληθές, δε, σύμφωνα με τους ειδικούς.

"Η συνοχή ήταν εκπληκτική" δήλωσε με ενθουσιασμό ο επικεφαλής ερευνητής και συγγραφέας της μελέτης, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο Journal of Clinical Psychology. "Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι ήταν χαρούμενοι, πιο ικανοποιημένοι, με λιγότερη κατάθλιψη, είχαν λιγότερο άγχος και δεν άφηναν το στρες να τους καταβάλει, όπως συνέβαινε με τους νέους".

Η μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει μια ευρύτερη τάση, που δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι απολαμβάνουν περισσότερα συναισθηματικά οφέλη. 

Καθηγητές ψυχολογίας, που συμμετείχαν στην εν λόγω έρευνα βρίσκουν ότι τα αποτελέσματά της είναι μια πρόκληση, ένα άλυτο, ακόμη, παζλ, καθώς δεν μπορούν απόλυτα να εξηγηθούν. 

"Φιλολογικά μιλώντας το φαινόμενο λέγεται ηλικιακό παράδο" δήλωσε η Laura Carstensen, διευθύντρια στο Κέντρο Μακροζωίας του Stanford, η οποία συμμετείχε στη μελέτη. "Πώς γίνεται με όλες αυτές τις απώλειες, που συνοδεύουν τα γηρατιά, να βλέπουμε ότι οι ηλικιωμένοι είναι σε καλή συναισθηματική κατάσταση;".

Η ίδια έχει διαπιστώσει ότι οι στόχοι των ανθρώπων, περνώντας τα χρόνια, αλλάζουν, καθώς οι πιο ώριμοι - ηλικιακά - άνθρωποι αντιλαμβάνονται τη θνητότητά τους και τη ματαιότητα κάποιων πραγμάτων στη ζωή.

Όπως εξήγησε: "Όταν οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με το τέλος, δεν χάνουν πολύτιμο χρόνο βάζοντας ανούσιους στόχους, αλλά εστιάζουν σε δραστηριότητες που έχουν νόημα για εκείνους. Όταν συγκεντρώνεσαι σε συναισθηματικούς στόχους, η ζωή σου γίνεται καλύτερη και τα αρνητικά συναισθήματα σταδιακά απομακρύνονται".