Ακόμη και μικρά, φαινομενικά ασήμαντα χτυπήματα στο κεφάλι ενός παιδιού, από πτώση ή χτυπήματα με μπάλα, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσουν αργότερα, στην ενήλικη ζωή του, σοβαρά προβλήματα υγείας. 

Όπως ψυχολογικά προβλήματα, αναπηρίες, ακόμη και πρόωρο θάνατο, προειδοποιούν οι επιστήμονες, που δημοσίευσαν τα ανησυχητικά ευρήματα στην επιθεώρηση Public Library Of Science Medicine. Μελέτησαν τις περιπτώσεις πάνω από ένα εκατομμύριο Σουηδών, που γεννήθηκαν μεταξύ 1973 και 1985, μέχρι την ηλικία των 41 χρόνων.

Συνολικά το 9.1% όσων υπέστησαν χτύπημα στο κεφάλι, πριν από την ηλικία των 25 χρόνων, είχαν τουλάχιστον μία τραυματική εγκεφαλική βλάβη. Σε σύγκριση με όσους δεν είχαν χτυπήσει το κεφάλι τους, είχαν 76% περισσότερες πιθανότητες να πάρουν αναπηρική σύνταξη, καθώς δεν μπορούσαν να εργαστούν. 

Επίσης είχαν 58% περισσότερες πιθανότητες να μην έχουν ανώτερη μόρφωση, διπλάσιες πιθανότητες να έχουν πάει στο νοσοκομείο για κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγεία, 72% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα πριν από τα 41α γενέθλιά τους.

Όσο πιο πολλές φορές χτυπήσει κάποιος το κεφάλι του, δε, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχει. Οι τραυματισμοί μπορεί να είναι ήπια χτυπήματα, που προκάλεσαν ζαλάδα και απώλεια αισθήσεων, μέχρι πιο βαριά, που προκάλεσαν σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες, οι οποίες οδήγησαν σε μακροχρόνια παραμονή στο νοσοκομείο.  

Ο επικεφαλής ερευνητής από το Πανεπιστήμιο Oxford, Dr Amir Sariasian, τόνισε, πάντως, ότι, συχνά, τα χτυπήματα στο κεφάλι και οι τραυματισμοί υποεκτιμώνται, ενώ δεν θα έπρεπε.