Τα αισιόδοξα νέα για το νέο φάρμακο αναφέρονται σε άρθρο του New England Journal of Medicine. Ερευνητές από του Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον Δρ Τζόζεφ Βιτζτούμ, διαπίστωσαν ότι το νέο φάρμακο, με την προσωρινή ονομασία ISIS 304801, μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα έως και 71%, και, μάλιστα, χωρίς παρενέργειες. 

Τα φυσιολογικά επίπεδα των τριγλυκεριδίων κυμαίνονται κάτω από 150 mg/dL. Όμως κάποιοι άνθρωποι έχουν υψηλότερα επίπεδα, τα οποία αποδίδονται στην αντίσταση στην ινσουλίνη, στο μεταβολικό σύνδρομο, στον διαβήτη, στην κληρονομική υπερχοληστερολαιμία και σε άλλες διαταραχές. Γενικά τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα μπορούν να είναι αυξημένα εκ γενετής ή να πάρουν την ανιούσα λόγω παχυσαρκίας, καπνίσματος, υπερκατανάλωσης αλκοόλ και διατροφής πλούσιας σε υδατάνθρακες. 

Αυτό που συστήνουν οι γιατροί συστήνουν είναι τακτική άσκηση (όπως περπάτημα) και υγιεινή διατροφή, πλούσια σε ιχθυέλαια και σε νιασίνη. Ωστόσο και οι φιμπράτες (ομάδα φαρμάκων) έχει διαπιστωθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, αν και όχι σε όλους τους ασθενείς. Το νέο πειραματικό σκεύασμα στοχεύει την απολιποπρωτεΐνη C-III, που επιβραδύνει την αποδόμηση των τριγλυκεριδίων. Το ISIS 304801 επιταχύνει τη διάσπαση των τριγλυκεριδίων, επιτρέποντας στο λίπος να αποβληθεί γρήγορα από τον οργανισμό. 

Οι ερευνητές χορήγησαν σε 57 ασθενείς, είτε το ISIS 304801, είτε εικονικό σκεύασμα. Τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στον οργανισμό τους κυμαίνονταν από 350 έως και 2.000 mg/dL. Η θεραπεία περιλάμβανε εβδομαδιαίες δόσεις για 13 εβδομάδες. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν και 28 άτομα που είχαν τριγλυκερίδια από 225 έως 2.000 mg/dL και έπαιρναν φιμπράτες. Επιπροσθέτως πήραν είτε το ISIS 304801, είτε εικονικό φάρμακο. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το ISIS 304801 μείωσε τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων από 31% έως και 71%. 

«Πρόκειται για μελέτη φάσης ΙΙ και πρέπει οπωσδήποτε να εκπονηθεί και έρευνα σταδίου ΙΙΙ για να μπορέσει να υποβληθεί φάκελος έγκρισης στον FDA, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί νωρίτερα από την προσεχή τριετία» εξηγεί ο Δρ Βιτζτούμ. 
Να σημειωθεί ότι το ISIS 304801 αρχικά είχε σχεδιαστεί για άτομα που πάσχουν από σύνδρομο χυλομικροναιμίας, το οποίο προκαλεί υπερβολικά υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα. Ωστόσο τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ευρέως για την πρόληψη της καρδιοπάθειας λόγω υψηλών τριγλυκεριδίων.