Πριν από την επιδημία της Δυτικής Αφρικής - που σκότωσε 11.000 ανθρώπους - ο ιός Έμπολα είχε εντοπιστεί μόνο σε μεμονωμένες, μικρές εστίες, σε μερικές εκατοντάδες ανθρώπους και κανείς δεν σκεφτόταν ότι έμεινε στα σώματα των επιζώντων για τόσο καιρό.

Στην τελευταία επιδημία ασθένησαν πάνω από 28.000 άνθρωποι, προτού τεθεί υπό έλεγχο. Αλλά νέα κρούσματα - με τελευταίο τον Μάρτιο - αποδόθηκαν στην σεξουαλική μετάδοση από άντρες επιζώντες.

Ο Dr Thomas Frieden, διευθυντής του Aμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), δήλωσε: «Είχε εντοπιστεί σε έναν άντρα, ο οποίος είχε αναρρώσει από τον ιό πάνω από 15 μήνες πριν. Μόλυνε μια γυναίκα μέσω της σεξουαλικής επαφής. Συνολικά 13 άνθρωποι μολύνθηκαν και 9 από αυτούς πέθαναν. Βλέπουμε, πια, ότι ο ιός παραμένει για πολύ καιρό στο σπέρμα, το οποίο σημαίνει ότι αναμένουμε νέες εξάρσεις του για τα επόμενα χρόνια».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει τους επιζώντες Έμπολα να απέχουν από το σεξ για τρεις μήνες ή να χρησιμοποιούν πάντα προφυλακτικό. Ο ιός μεταδίδεται μέσω σωματικών υγρώνη και μπορεί να παραμείνει σε μέρη του σώματος που ονομάζονται «ανοσοποιητικά προνομιούχες θέσεις». Αυτά περιλαμβάνουν το σπέρμα, τα μάτια και το νωτιαίο μυελό.