Αυτό που χαρακτηρίζει τη νόσο Αλτσχάιμερ είναι αυτές οι πλάκες στον εγκέφαλο, που συνδέονται με δυσλειτουργία των συνάψεων και με νευροεκφυλισμό.

Το νέο, υπό δοκιμή, φάρμακο είναι πολλά υποσχόμενο. Δοκιμάστηκε με επιτυχία σε πειραματόζωα κι όπως φαίνεται, προστατεύει ιδιαίτερα όσους βρίσκονται ακόμη στο αρχικό στάδιο της νόσου. Κάτι που αναπτερώνει τις ελπίδες των ειδικών ότι μπορεί να μιλάμε για ένα φάρμακο με προληπτική δράση ενάντια στο Αλτσχάιμερ.

«Είναι τα καλύτερα νέα που είχαμε εδώ και 25 χρόνια στην έρευνα για το Αλτσχάιμερ, κάτι που φέρνει ελπίδα στους ασθενείς και στις οικογένειές τους» δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο νευρολόγος Stephen Salloway, από το Νοσοκομείο Μπάτλερ του Ρόουντ 'Αϊλαντ.

Όμως άλλοι ειδικοί συνιστούν υπομονή, επειδή το φάρμακο aducanumab βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιο της ανάπτυξής του και δοκιμάστηκε προς το παρόν σε λίγους, μόνο, ασθενείς (165), οι οποίοι έπαιρναν είτε το φάρμακο, είτε placebo. Αυτή η αρχική κλινική δοκιμή δείχνει ότι το αντίσωμα aducanumab είναι ασφαλές και, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ικανό να «φρενάρει» την απώλεια της μνήμης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, όσο μεγαλύτερη ήταν η δοσολογία, τόσο πιο καταστροφική ήταν η δράση του φαρμάκου στις τοξικές πρωτεϊνικές πλάκες, σε διάστημα μόνο ενός έως τριών μηνών. Αλλά μετά από ένα έτος θεραπείας, 40 ασθενείς τη διέκοψαν πρόωρα λόγω παρενεργειών, όπως πονοκεφάλων, κυρίως στις μεγαλύτερες δόσεις. Οι παρενέργειες φαίνονται συχνότερες σε άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση για Αλτσχάιμερ.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη δύο μεγαλύτερες ξεχωριστές κλινικές δοκιμές σε 20 χώρες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία, μεταξύ συνολικά 2.700 ασθενών σε πρώιμο στάδιο Αλτσχάιμερ, προκειμένου να αξιολογήσουν πλήρως τις δυνατότητες του συγκεκριμένου μονοκλωνικού αντισώματος, τουλάχιστον έως το 2020. Παράλληλα θα αναζητηθούν τρόποι για να περιοριστούν οι παρενέργειες, κάτι αναγκαίο για να αξιοποιηθεί το φάρμακο ευρέως.

Πάντως, παρά τις θετικές ενδείξεις, η επιστημονική κοινότητα παραμένει μάλλον επιφυλακτική, καθώς και άλλες φορές στο παρελθόν αρχικά γεννήθηκαν ελπίδες από κάποιο νέο φάρμακο, αλλά, τελικά, διαψεύσθηκαν. Εδώ και πάνω από μια δεκαετία δεν έχει κυκλοφορήσει κάποιο νέο φάρμακο για τη νευροεκφυλιστική πάθηση που οδηγεί σε άνοια.

Οι ερευνητές της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Biogen και της ελβετικής βιοφαρμακευτικής εταιρείας Neuroimmune έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature".

Β.Κ.