Μία στις τρεις ασθενείς (ποσοστό 29,9%), που είχε υποστεί έμφραγμα, έλαβε λάθος διάγνωση αρχικά, σύμφωνα με τα όσα διαπίστωσαν μετά από ευρεία μελέτη επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Leeds στη Βρετανία. Συγκεκριμένα τους έλεγαν ότι είχαν δυνητικά σοβαρές, κλινικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου για θάνατο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πληροφορίες από τη βάση δεδομένων του Βρετανικού Κέντρου Εμφραγμάτων και εξέτασαν τις περιπτώσεις 600.000 γυναικών, που υπέστησαν έμφραγμα, από τον Απρίλιο του 2004 μέχρι και τον Μάρτιο του 2013. Διακόσια σαράντα τρία νοσοκομεία στην Αγγλία και στην Ουαλία συμμετείχαν, με στοιχεία από την περίθαλψη ασθενών ηλικίας από 18 έως 100 ετών. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι 198.534 ασθενείς αρχικά είχαν λάβει λάθος διάγνωση.

"Τα ποσοστά λάθος διαγνώσεων είναι ανησυχητικά υψηλά. Χρειάζεται επειγόντως βελτίωση των ιατρικών εξετάσεων, ώστε η διάγνωση ενός εμφράγματος να γίνεται το νωρίτερο δυνατό και με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια, ειδικά στις γυναίκες" δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής.

Τα συμπτώματα στις γυναίκες είναι:

.Πόνος στο στήθος - ένα αίσθημα πίεσης και σφιξίματος στο κέντρο του στήθους
.Πόνοι σε άλλα σημεία του σώματος - αίσθηση λες κι ο πόνος "ταξιδεύει" από το στήθος στα χέρια, στο σαγόνι, στον λαιμό, στην πλάτη και στην κοιλιά
.Ζαλάδα
.Ιδρώτας
.Ναυτία
.Δύσπνοια

Παρόλο που ο πόνος στο στήθος είναι συνήθως έντονος, μπορεί οι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι ή όσοι έχουν διαβήτη να μην τον αισθανθούν.