Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν καθημερινά από χρόνιους πόνους στην πλάτη, στη μέση, στον λαιμό, στο κεφάλι, από ινομυαλγία και οστεοαρθρίτιδα. Και παρόλο που παίρνουν ισχυρά φάρμακα, δεν ανακουφίζονται στο 100%.

Οι εναλλακτικές θεραπείες, από την άλλη, όπως γιόγκα, τάι τσι και βελονισμός βοηθάνε, αλλά λόγω του ότι δεν υπήρχαν ως τώρα επαρκή επιστημονικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητά τους, οι γιατροί δεν τα σύστηναν και, φυσικά, δεν τα συνταγογραφούσαν. 

Οι Αμερικανοί ειδικοί έκαναν μετα-ανάλυση 105 μελετών, των τελευταίων 50 χρόνων, και εξέτασαν την επίδραση των εναλλακτικών θεραπειών στην αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων υγείας, που επηρεάζουν δυσμενώς την ποιότητα ζωής των πασχόντων.

Βρήκαν ότι:

βελονισμός και η γιόγκα βοηθάνε στον πόνο στην πλάτη

βελονισμός και το τάι τσι ανακουφίζουν την οστεοαρθρίτιδα στα πόδια 

.Το μασσάζ ανακουφίζει τον πόνο στο λαιμό βραχυπρόθεσμα

.Οι τεχνικές χαλάρωσης βοηθάνε σε πονοκεφάλους και σε ημικρανίες

.Το τάι τσι και οι τεχνικές χαλάρωσης αντιμετωπίζουν την ινομυαλγία

"Για πολλούς Αμερικανούς, που υποφέρουν από χρόνιους πόνους, τα φάρμακα, πέρα από το ότι δεν σταματούν τον πόνο απολύτως, έχουν και ανεπιθύμητες ενέργειες - κάποιες σοβαρές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να στρέφονται στη μη φαρμακευτική αντιμετώπιση, για να βρουν ανακούφιση" δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Richard Nahin.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Mayo Clinic Proceedings».