Μετά από χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών και δύο απορρίψεις το 2010 και το 2013 έρχεται, τελικά, το πρώτο συνταγογραφούμενο «ροζ» χάπι, εγκεκριμένο από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, που προορίζεται για τις γυναίκες. Το νέο σκεύασμα επιθυμεί να κερδίσει τη δική του θέση μεταξύ των χαπιών που βοηθούν στη σεξουαλική λειτουργία, τα οποία, ωστόσο, μέχρι σήμερα, αφορούσαν μόνο στους άνδρες.

Το fibanserin (φιμπανσερίνη), του ομίλου Sprout Pharmaceuticals, προορίζεται για γυναίκες που δεν βρίσκονται στην εμμηνόπαυση και έχουν έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας και υπόσχεται να αναζωπυρώσει το πάθος.

Ο FDA ακολούθησε τις συστάσεις μιας συμβουλευτικής επιτροπής ειδικών, που συνέστησε τον περασμένο Ιούνιο τη διάθεση του φαρμακευτικού αυτού σκευάσματος στην αγορά. Θα πωλείται με την εμπορική ονομασία Addyi και θα είναι διαθέσιμο μόνο μέσω πιστοποιημένων και ειδικά εκπαιδευμένων επαγγελματιών της υγείας και φαρμακείων, λόγω των κινδύνων που συνδέονται με τη χρήση του. Διότι το χάπι συνοδεύεται από αυστηρές προειδοποιήσεις ασφαλείας, καθώς μπορεί να μειώσει επικίνδυνα την αρτηριακή πίεση και να οδηγήσει σε απώλεια των αισθήσεων, ιδίως όταν συνδυαστεί με αλκοόλ.

«Οι ασθενείς και οι γιατροί θα πρέπει να κατανοούν πλήρως τους δυνητικούς κινδύνους που σχετίζονται με το φάρμακο, πριν αποφασίσουν τη χρήση του», δήλωσε η Δρ Τζάνετ Γούντκοκ, διευθύντρια του Κέντρου Φαρμάκων της FDA.

Οι ασθενείς θα πρέπει να διακόπτουν τη λήψη του, εάν δεν δουν κάποια βελτίωση στην ερωτική επιθυμία τους έπειτα από οκτώ εβδομάδες χρήσης. Πάντως, αν και ήδη χαρακτηρίζεται σαν το γυναικείο «βιάγκρα» το Addyi δρα διαφορετικά. Δεν λαμβάνεται λίγη ώρα πριν από τη σεξουαλική πράξη αλλά σε καθημερινή βάση. 

Το νέο φάρμακο θα αρχίσει να διατίθεται στην Αμερικανική αγορά από τον ερχόμενο Οκτώβριο.