Η διεθνής επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί ότι ακόμη έχουμε να δούμε πολλά από τον ιό Ζίκα. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The Lancet Infectious Diseases, έδειξε ξεκάθαρα ότι όλες οι χώρες είναι σε μεγάλο κίνδυνο να μολυνθούν. 

Ειδικά όσοι μένουν στην Ινδία, στην Ινδονησία και στη Νιγηρία είναι οι πιο ευάλωτοι, κυρίως τους μήνες που ο καιρός είναι καλός, οπότε οι άνθρωποι ταξιδεύουν περισσότερο και, μάλιστα, διανύουν μεγάλες αποστάσεις.

Η περιορισμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, που παρατηρείται σε φτωχές χώρες, είναι άλλος ένας παράγοντας που παίζει ρόλο στη μετάδοση του ιού. Οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές είναι κάποιες από αυτές τις χώρες.

Συνολικά, σε όλο τον κόσμο, κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε πάνω από 70 χώρες και περιοχές. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι πρόκειται για διεθνή υγειονομική απειλή και τόνισε ότι δεν υπάρχει κάποιο εμβόλιο ή θεραπεία για τον επικίνδυνο ιό.

Ο ιός Ζίκα αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά σε πιθήκους στην Ουγκάντα το 1947. Μεταδίδεται από τα κουνούπια και συγκεκριμένα από το είδος Aedes aegypti. Επιπλέον ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι μεταδίδεται και με τη σεξουαλική επαφή.

Ο Dr. David Heymann, πρόεδρος της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, που συνεδρίασε για το θέμα, είπε ότι υπάρχουν, ακόμη, μεγάλα κενά στην κατανόηση του ιού Ζίκα και των επιπλοκών του στη δημόσια υγεία.

"Από έκτακτο περιστατικό η μετάδοση του ιού γίνεται γρήγορα ένα καθημερινό γεγονός. Οι αξιωματούχοι υγείας σε όλο τον κόσμο πρέπει να προετοιμαστούν για την επικείμενη άφιξη των ασθενειών που μεταφέρουν τα κουνούπια και το σεξ" δήλωσε ανήσυχος ο Dr. Heymann.