Η εντυπωσιακή ανακοίνωση έγινε σε συνέδριο στρατιωτικής ιατρικής που διοργάνωσε το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ στη Φλόριντα, από τον επικεφαλής ερευνητή, καθηγητή βιολογικής χημείας και φαρμακολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, Ρενέ Ανάντ. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ανακάλυψη θα επιταχύνει τις δοκιμές πειραματικών νευρολογικών φαρμάκων, καθώς θα βοηθήσει στην περαιτέρω μελέτη νόσων, όπως ο αυτισμός και το Αλτσχάιμερ.

Ο εγκέφαλος δημιουργήθηκε από ενήλικα ανθρώπινα δερματικά κύτταρα, που αναπρογραμματίστηκαν για να γίνουν βλαστικά - πολυδύναμα και μετά «μεταμορφώθηκαν» ξανά σε νευρωνικά - εγκεφαλικά κύτταρα. Ο εργαστηριακός εγκέφαλος έχει μέγεθος γόμας μολυβιού και περιέχει τόσο τη δομή όσο και το 99% των γονιδίων που υπάρχουν στον πραγματικό αναπτυσσόμενο εγκέφαλο ενός ανθρώπινου εμβρύου. Περιλαμβάνει, επίσης, νωτιαίο μυελό.

«Όχι μόνο μοιάζει με τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο, αλλά τα διάφορα είδη κυττάρων του εκφράζουν σχεδόν όλα τα γονίδια, όπως σε έναν κανονικό εγκέφαλο» δήλωσε ο Ανάντ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, το βασικό που λείπει από το εργαστηριακό αντίγραφο του εγκεφάλου, είναι ένα αγγειακό σύστημα, καθώς οι επιστήμονες θα χρειάζονταν μια τεχνητή καρδιά για να το πετύχουν αυτό. Χρειάζονται περίπου 15 εβδομάδες για να αναπτυχθεί ένα τέτοιο μοντέλο εγκεφάλου ανάλογου με τον εγκέφαλο ενός εμβρύου πέντε εβδομάδων. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι θα δοκιμάσουν να δημιουργήσουν στο εργαστήριο ακόμη πιο ώριμους εγκεφάλους, που να αντιστοιχούν σε εγκέφαλο εμβρύου 12, 16 ή και 20 εβδομάδων.

Η ανακάλυψη δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί σε κάποιο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό και μερίδα επιστημόνων εμφανίζεται επιφυλακτική.

«Όταν κάποιος κάνει έναν τέτοιο εντυπωσιακό ισχυρισμό, πρέπει να επιφυλαχθείς, μέχρι να είναι πρόθυμος να αποκαλύψει περισσότερα πράγματα» δήλωσε στη Guardian ο νευρολόγος Ζαμίλ Καντέρ, από το νοσοκομείο Τζον Ράντκλιφ της Οξφόρδης.